Středa

5. srpna 2020

Nyní

13°

Zítra

22°

Svátek má

Na krizový stav se firmy nemohou dopředu úplně připravit

13. 5. 2020

page.Name
Zdlouhavá situace spojená s nákazou Covid-19, která přinesla řadu omezení a opatření, způsobí nepochybně škody v ekonomické sféře. V nejisté době a dá se říci v době krizové, kterou související nouzový stav s sebou přinesl, se řada firem ze všech sil snažila nejtěžší chvíle překlenout, jiné se dostaly do potíží a jejich existence byla náhle ohrožena.

Také v Hradci Králové muselo v minulých týdnech mnoho firem, restaurací, obchodů a dalších zařízení zavřít, což mělo za následek finanční ztráty. Jak se s obtížnou situací, s kterou v době relativního blahobytu nikdo dopředu příliš nepočítal a nemohl se na ni adekvátně připravit, ukáží až příští týdny či měsíce. Už dnes je však možné říci, že to bude období náročné, těžké a plné tvrdé práce spojené s bojem o přežití.   Mezi firmy, jež omezení zasáhla zásadní způsobem patří například italská restaurace Pizza Coloseum sídlící v Auparku. Sotva totiž svůj provoz otevřela, po několika dnech ho musela zase zavřít.

„Zkuste si představit, že seberete všechny svoje úspory, zajistíte úvěr u banky, nasmlouváte všechny dodavatele, naberete personál, který je potřeba zaškolit, a tři měsíce budujete restauraci. Pro představu, v obchodním centru je to investice přes 10 milionů korun. Potom nakoupíte veškeré zásoby, inventář a s velkou parádou otevřete. Všechno jde nad očekávání, až si říkáte, že je potřeba trochu brzdit, než se celý tým sehraje, aby bylo všechno dokonalé. No, a takhle fungujete přesně deset dní a najednou stop. Na tři měsíce,“ vysvětlil majitel hradecké restaurace Tomáš Přibyl.

V této souvislosti jedním dechem upozornil, že to bylo v okamžiku, kdy bylo nutné všechno uhradit, začít platit nájem, mzdy, splátky úvěru a sklad byl úplně plný zásob. Restaurace měla samozřejmě připravenou provozní rezervu na první měsíce fungování, takže se soustředila na to, jak přečká do znovuotevření a pak bude pokračovat. „Naštěstí nám vyšel vstříc generální dodavatel stavby a interiéru a máme možnost platby rozložit. Ze dne na den jsme spustili vlastní webové stránky pro objednání, začali naše jídla rozvážet a někteří zákazníci si nás najdou i v Auparku, kde máme výdejní okénko,“ doplnil majitel, jenž se snaží soustředit na běžné provozní věci a koukat dopředu. „Vím, že jsme nikde v přípravách a plánech neudělali chybu a na současný stav se nemohli připravit. Ale dřív jsem spával líp,“ připustil.

Přestože opatření související s koronavirem dříve nebo později skončí Přibyl si myslí, že s tím zdaleka neskončí ohrožení gastra jako oboru. „Lidé mají obavy nejen z onemocnění, ale i z budoucí ekonomické situace. V našem případě, jako restaurace v obchodním centru, je léto navíc obdobím s nejnižšími tržbami vůbec. Budeme bojovat a bude to těžké. Nejhorší je stav teď, kdy nemůžete věci ovlivnit a naplňuje vás pocit bezmoci. Jakmile nebudeme nijak omezení, tak se na trhu určitě prosadíme,“ vidí majitel optimisticky budoucnost své restaurace, kde sázejí na poctivou moderní italskou kuchyni založenou na kvalitních surovinách.

Z podobného soudku je také příběh sportovně rekreačního parku s názvem Na větvi, který vyrostl v městských lesích v Hradci Králové. Zástupce jeho autorů a provozovatelů Radek Vychopeň magazínu Salonky prozradil, že ho začátek nouzového stavu sice nijak zvlášť nezaskočil, ale záhy je překvapila nerovnoměrná opatření. „Opatření nezpochybňuji a byla určitě potřebná, ale měla platit pro všechny, a ne pouze pro někoho. Brzy jsem totiž zjistil, že někteří jsou vyvolenější a někteří méně. Myslím to tak, že obchoďáky a hospody budou teď otevřené dříve než dětská hřiště. Takže tam, kde budou proudit tisíce lidí, bude otevřeno nejdřív, a tam, kde budou děti v přírodě, až nakonec. To se mi zdá absurdní a moc mně to vadí,“ řekl.

Podle něj bude park otevřen nejdříve 8. června, což je hodně dlouhá doba. Majitel může sice zřejmě 25. května zprovoznit nedaleké občerstvení bez omezení počtu návštěvníků, ale park ne, a když, tak do padesáti dětí místo 247, což je kapacita celého parku. „To už je úplně mimo,“ kroutí hlavou Radek Vychopeň, který přiznává, že uzavření parku mu způsobilo finanční ztráty a musel „rozbít prasátko“. „To bylo jediné opatření, které jsem podniknul. Od nikoho jsem nic nedostal, musel jsem použít finanční rezervy,“ přiznal.

Jak dále uvedl, ztráta se pochopitelně dohnat nedá a s touto situací je potřeba se naučit žít.
„Každý, kdo podniká a je zodpovědný, by měl mít nějaké svoje rezervy pro případ nouze. Těmi ty ztráty může dokázat pokrýt. Není přece možné, když někdo dvacet let podniká, aby po čtrnácti dnech mimo provoz začal křičet, že nemá peníze na chleba. To je asi něco špatně,“ dodal provozovatel královéhradeckého sportovně rekreačního parku Na větvi.

Hynek Šnajdar
hynek@salonkyhk.cz
Foto: archiv Tomáš Přibyla, parknavetvi.cz