Středa

10. srpna 2022

Nyní

14°

Zítra

13°

Svátek má

Restauratér z Hradce očekává kvůli novým opatřením další propad tržeb

23. 12. 2021

page.Name
Nová vládní protiepidemická opatření mohou provozovatelům a majitelům restaurací způsobit opět problémy. Například Jiří Špás, provozní známé královéhradecké restaurace Černý kůň, očekává další propad tržeb. Úbytek zákazníků zaznamenává kvůli neuznávání testů už od listopadu. Pro gastronomické provozy je prosinec v souvislosti s konáním vánočních a novoročních večírků tradičně vrcholem sezony.

„Kvůli opatřením jsme od listopadu přišli o veškeré předvánoční večírky, které jsme měli nasmlouvané a teď tohle. Doufali jsme, že nám to Silvestr trochu zachrání. Jsme restaurace v nájmu. Je to katastrofa,“ řekl Špás. Od nové vlády, kterou v nedávných volbách volil, podobný krok neočekával. „Myslel jsem, že s novou vládou se bude blýskat na lepší časy. Pro mě je to ohromné zklamání. Připadá mi, jako by chtěli zlikvidovat malé podnikatele,“ uvedl provozní.

Vláda mimo jiné schválila, že od 29. prosince do 2. ledna se akcí, večírků a silvestrovských oslav bude moci účastnit nejvýše 50 lidí. V restauracích musejí být hosté usazeni tak, aby od lidí u vedlejšího stolu byli alespoň ve vzdálenosti 1,5 metru. Pokud nekonzumují, musejí mít nasazený respirátor. Při vstupu si musejí dezinfikovat ruce.

V restauracích budou od 29. prosince do 2. ledna moci podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka také sedět u stolu maximálně čtyři hosté, netýká se to lidí, kteří sdílejí společnou domácnost. V současné době je povolen limit šesti hostů u jednoho stolu. Provozovatelé stravovacích podniků budou muset také ověřovat prostřednictvím QR kódů aplikace Tečka, zda mají hosté příslušné doklady. Stravovací zařízení, bary a kluby musejí mít do 25. prosince zavřeno mezi 22 a 4.59 hodinou.

ČTK
Foto: Facebook Černý kůň