Sobota

31. srpna 2024

Nyní

21ºC

Zítra

26.6ºC

Svátek má

Pavlína

Přednášky, stánky i výstavy. Letošní Knižní veletrh se zaměřil na historii

6. října 2021

Na půdě Univerzity Hradec Králové byl Knižní veletrh už pošesté. Celá akce je součástí Týdne knihoven, který slaví už 25 let a koná se po celé České republice. Letošní ročník si vzal na paškál historii naší země a na jedno místě jste si mohli prohlédnout či zakoupit knihy o historii, poslechnout přednášky nebo nahlédnout na výstavy. Svou část mělo i představení knih, které vznikly na půdě hradecké univerzity.

,,Jsou tu zastoupené všechny druhy literatury. Jak ta odborná, která je velmi důležitá pro studenty univerzity, tak i literatura, která je třeba naučně populární. Kromě toho je tu i spoustu přednášek nebo workshopů. Ty se snažíme každý rok hodně obměňovat. Dohromady tu máme více než dvě desítky vystavovatelů,'' popisuje Knižní veletrh ředitelka Univerzitní knihovny UHK Marie Otavová. Vystavovatelé sem zavítali ze všech koutů celé republiky a spojovala je jedna věc - všichni prezentovali výsledky tvůrčí práce. 

Každoročně se na zahájení veletrhu prezentují tituly, které byly vydány půdě Univerzity Hradec Králové. V letošním roce se představovala díla pěti autorů. ,, Jeden z titulů byl například navržen na ocenění Nejkrásnější kniha roku. Je to cena, kterou vyhlašuje Ministerstvo kultury a Památník národního písemnictví. Jde o knihu Cihla - velké téma v malém, kterou napsal pan Václav Novák,'' říká Marie Otavová. Kniha vzdává hold jednomu ze základních stavebních materiálů, který provází lidstvo po staletí a vznikla přepracováním absolventské práce jednoho ze studentů oboru Prezentace a ochrana kulturního dědictví na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové. Odpoledne přišlo na řadu představení Českého historického atlasu z dějin XX. století, který také částečně vznikl na půdě univerzity. Ten získal tři prestižní ocenění - Akademie věd, nakladatelství Akademia a Českého kartografického ústavu. 

Své místo na veletrhu našly i výstavy. Ať už ve formě digitální nebo i té fyzické. Vstupní prostory knihovny zaplavily dřevěné výrobky, které má na starosti umělecký řezbář Pavel Špelda. Jeho výstava s názvem Okouzlen krásou dřeva je plejádou plastik, v níž se oprostil od detailu a řezbu nahradil stylizací. 

,,Aktuálně je velký zájem studentů o práci s e-knihami, takže jsme se letos zaměřili například i na práci s databází Národní digitální knihovny, která je teď nově zpřístupněna uživatelům Univerzitní knihovny,'' říká Otavová. Zajímavé ale je, že uživatelem Univerzitní knihovny může být kdokoliv, kdo je starší 18ti let. Primárně poskytuje knihovna své služby studentům a akademickým pracovníkům, pokud ale vy budete chtít, můžete se stát jejím uživatelem kdykoliv. ,,Jsme normální veřejnou knihovnou, takže kdokoliv k nám může přijít a využít naše služby.''

I přes větší zájem o elektronické knihy je ale důležité, aby se knižní veletrhy stále pořádali. Podle průzkumu jsou Češi milovníci fyzických knih a zájem o jejich koupi je stále velký. Svědčí o tom i to, že Týden knihoven má za sebou už dvacet pět ročníků a stále se těší velké návštěvnosti. 

Tereza Karanská
tereza@salonkyhk.cz