Nově zavedená dieta v nemocnici má být prevencí civilizačních nemocí
17. 2. 2021

Toto zdravotnické zařízení nabízí několik různých diet, o jejichž indikaci rozhoduje na základě zdravotního stavu pacienta lékař. „Dieta je určena především pro mladší pacienty bez přidružených chronických onemocnění s plánovanou krátkodobou hospitalizací. Preferuje rostlinné tuky před živočišnými, zvýšení příjmu ovoce a zeleniny či luštěnin. Omezeno je doslazování a používání soli,“ přiblížil mluvčí nemocnice Jakub Sochor.
Podle potřeb pacientů je v nemocnici k dispozici například racionální dieta ve dvou variantách, dále diabetická, bezlepková či bezmléčná a jejich modifikace. Každý den připraveno zhruba 1200 porcí různých diet.
„Nutriční terapeuti se navíc denně starají o zhruba sedm desítek pacientů s individuálně sestavovanou dietou, která se používá u všech věkových kategorií například s onkologickým onemocněním, s potravinovými alergiemi či metabolickými poruchami,“ uvedl mluvčí. Bližší informace o nutriční péči ve fakultní nemocnici je možné najít na www.fnhk.cz/nutr
UKÁZKA JÍDELNÍHO LÍSTKU DIETY 3 FIT
SNÍDANĚ: Šťáva přírodní jablko-rakytník, Jogurt bílý 200 g, Žito s medem, skořicí a jablky
OBĚD: Polévka s kapáním, Kapustové listy plněné šmakounem a hlívou ústřičnou, Rýže divoká, Salát
SVAČINA: Ovoce
VEČEŘE: Pomazánka Hummus, Chléb tmavý, Rajče cherry
SNÍDANĚ: Šťáva přírodní jablko-malina, Lučina bílá, Kornrohlík, Chléb
OBĚD: Polévka čočková kari, Hovězí závitek plněný cibulí a nivou, Brambory, Salát
SVAČINA: Ovoce
VEČEŘE: Salát z quinoy s tuňákem, Chléb tmavý
SNÍDANĚ: Šťáva přírodní jablko-mrkev, Jogurt s medem a ořechy, Rama, Chléb vícezrnný
OBĚD: Polévka s masem a těstovinou, Kuřecí závitek plněný mozzarelou, sušenými rajčaty a bazalkou, Rýže jasmínová, Salát
SVAČINA: Ovoce
VEČEŘE: Kuskusový salát s grilovanou zeleninou, semínky dýně a balkánským sýrem
(hyš-js)
hynek@salonkyhk.cz
Ilustrační foto: jirikveton.cz,bezhladoveni.cz