Neděle

28. listopadu 2021

Nyní

Zítra

Svátek má

Soutěž Regionální potravina Královéhradeckého kraje zná své vítěze

29. 9. 2021

Soutěž Regionální potravina Královéhradeckého kraje zná své vítěze 11 snímků
Toto klání je vyhlašováno jednou ročně ministerstvem zemědělství v každém ze 13 krajů republiky a v letošním roce probíhá již 12. ročník. Administrátorem je Státní zemědělský intervenční fond a koordinátorem v Královéhradeckém kraji společnost Festing. Ceny byly rozdány včera v Žižkových sadech v Hradci Králové.

Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů a farmářských trzích či přímo u výrobců. Letošního ročníku se zúčastnilo 44 žadatelů se 178 výrobky. Ocenění bylo uděleno v sedmi kategoriích, zároveň byly uděleny i tři ceny hejtmana Královéhradeckého kraje a jedna cena hodnotitelské komise.

Sedm ocenění v podobě plaket, certifikátů a darů si postupně odneslo všech sedm vítězů. V první kategorii masných, tepelně opracovaných výrobků si za hovězí párky cenu odvezl Havlíkův Dvůr u Sobotky. V další kategorii masné výrobky trvanlivé a tepelně neopracované to byl farmářský mazánek, jehož výrobcem je Ekofarma Bošina z Vernéřovic. Třetí ocenění patří kozímu žervé z krkonošské kozí farmy v Rudníku.

Mléčné výrobky spadaly do čtvrté kategorie a ocenění se převzala za farmářské mléko Karsit Agro z Dubence u Dvora Králové. Pátá kategorie se týká pekařských výrobků včetně těstovin a za žitný kvasový chléb s otrubami cenu převzal Jiří Rudolf z České Skalice. Šesté ocenění v kategorii cukrářských výrobků za karamelový větrník Od prince získala Radka Luňáková z Černilova. Sedmá cena byla komisí přidělena v kategorii alkoholické a nealkoholické nápoje Podorlické višňovici, kterou vyrobila Podorlická sodovkárna.

Kromě toho byly rozdány ještě další tři ceny hejtmana kraje. Jednu z nich dostalo Habanero, což je pikantní chilli klobása ze společnosti Josefovská uzenina, druhou pak polotmavý ležák Krkonošský medvěd z Pivovarské bašty ve Vrchlabí a třetí cena patří džemu z červené řepy, který byl vyrobený ve Strážném v Krkonoších. Speciální cenu si přebrali také mladí studenti, majitelé Vertikální farmy z Krkonoš.

„Ministerstvo zemědělství podporuje více než 400 kvalitních produktů. Když jsme před dvanácti lety začínali s tímto projektem, neočekávali jsme, že bude tak úspěšný. Doufám, že bude pokračovat i nadále,“ přál si při předávání ocenění v soutěží Regionální potravina Aleš Kendík, náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství Ministerstva zemědělství České republiky.

Aleš Sobel, ředitel regionálního odboru Státního zemědělského intervenčního fondu Hradec Králové, upozornil, že letošní ročník soutěže byl poznamenán řadou nejistot, zejména ve spojení s covidovými opatřeními a nebylo tedy jasné, zda se vůbec uskuteční. „Vše se nakonec naštěstí podařilo. Soutěž umožňuje regionálním výrobcům prezentovat své produkty širokému spektru spotřebitelů,“ uvedl.

Hynek Šnajdar
hynek@salonkyhk.cz