Úterý

17. září 2024

Nyní

15.2ºC

Zítra

23.3ºC

Svátek má

Naděžda

78:04! Euforii na vítkovickém ledě odpálil Hradci Okuliar

15. dubna 2023

Boj o všechno hradečtí hokejisté zvládli! Na vítkovickém ledě předvedli další bojovný a urputný výkon a na konci 27. minuty šli do vedení po trefě Miškáře. Vítkovice pak díky Kalusovi v přesilové hře srovnaly a tuhá bitva pokračovala. Hradec neproměnil ve třetí třetině trestné střílení a v posledních sekundách třetiny přežil několik tutových příležitostí. Už to vypadalo, že diváky čeká další hokejový maraton v prodloužení. Jenže ten odmítl Oliver Okuliar. V čase 78:04 propálil v přesilovce Stezku a poslal Lvy do historického finále!

První třetina bez branek, Vítkovice přišly o Gewieseho

Samotným začátkem utkání otřásla velká nepříjemnost. Už po necelých třech minutách totiž schytal tvrdou střelu McCormacka do nechráněné části těla Petr Gewiese, okamžitě po pádu začal plivat krev a na nosítkách ho odvezla záchranná služba. Hned po zahájení hry měl Mountfield velkou šanci, jenže Zachar zblízka Stezku neprostřelil. Vítkovicím se dařilo útočit skrze brejkové situace, jednu takovou předvedl Krenželok s Kochem, ale druhý jmenovaný střílel jenom do Machovského.

Vyrovnané utkání pokračovalo, opticky na tom byl lépe Hradec, jenže nabídnuté příležitosti neproměňoval. Platilo to i na začátku poslední pětiminutovky, Zachar však nezamířil z přečíslení dva na jednoho ani mezi tři tyče.

Po gólu na každé straně, za Hradec pálil Miškář

Druhá třetina už byla o něco otevřenější. Ostravský celek byl na ledě více vidět a zaměstnával Machovského, který neměl vůbec snadnou práci. V 25. minutě se zaskvěl proti dvojímu zakončení Deje, tým podržel i proti střele Chlána do protipohybu. Poté přišly velké hradecké chvíle. Rychlý přechod do útočného pásma vedl Graeme McCormack a v ideální moment poslal křižnou přihrávku na Patrika Miškáře, který měl zcela volný prostor na levém křídle. Miškář z první pustil fakticky do prázdné a Lvi vedli.

Ale ne po příliš dlouhou dobu. V polovině 31. minuty byl vyloučen Rosandič a jeho hákování Ridera trestala. Důraz na brankovišti ukázal Marek Kalus, který postavil Machovskému clonu proti Lakatošově střele z pravého kruhu. Hostující brankář vyrazil jenom před sebe a Kalus pohotově za jeho záda dorazil.

Jergl neproměnil trestné střílení, Lvy držel Machovský

Třetí třetina se herním projevem nijak nevymykala. I nadále se hrál velmi náročný zápas, ve kterém měli mírnou převahu Vítkovičtí. Korunovat to mohli v další přesilové hře, Kalus zůstal zcela sám před Machovským, jenže jej trefil pouze do lapačky. Duel brankářů pokračoval i nadále, Stezka se vytáhl proti Klímovi se zakončením na bližší tyč. Srdce vítkovických fanoušků se zastavilo na začátku 53. minuty. Kovář hasil únik Jergla faulem zezadu a bylo nařízeno trestné střílení, ke kterému se Jergl postavil.

Stezku si sice kličkou na forhend položil, puk ale nad jeho beton nezvedl a Vítkovice žily. Naopak v závěru byly velmi blízko postupové trefě, Krenželok v tutové šanci ale selhal. Po siréně oznamující konec třetí třetiny tak bylo jasné, že přichází na řadu páté prodloužení v sérii.

Prodloužení ukončil po osmi minutách Okuliar

A v něm se bylo na co dívat. Fridrich po necelých třech minutách ujel a Machovskému tlačil puk nad lapačku, hradecký brankář ale ukázal svoji třídu. Mountfield si celou situaci komplikoval v 66. minutě, když špatně vystřídal a menší trest šel odsedět Smoleňák. Extrémně těžké momenty ale Východočeši ustáli a pokračovali dále.

Přečíslení 3 na 1 nevyužili, přesilovku po vyloučení Kocha ale již ano. Klíma po vyhraném buly přistrčil na Olivera Okuliara, který vyjel mezi kruhy a prostřelil Stezku. V čase 78:04 přesně tak ukončil tuhle bláznivou a památnou sérii. Hradec postupuje poprvé v historii do finále, které vypukne už v úterý. A to proti obhájci z Třince.

Hlasy trenérů:

Miloš Holaň (HC Vítkovice Ridera): „První třetina nebyla podle našich představ, potom jsme ve druhé části inkasovali, ale nakopli jsme se přesilovkou a od té doby jsme hráli lépe než soupeř. Měli jsme spoustu šancí, ale nedokázali jsme přidat další gól. Aleš Stezka nám dal obrovskou šanci vyhrát tím, když chytil trestné střílení. Myslím, že jsme trošku zklamaili v přesilových hrách. Měli jsme jich dostatek na to, abychom utkání rozhodli. Byla to obrovsky vyrovnaná série, spousta prodloužení... Byl bych posera, kdybych někoho z mužstva hanil, protože za celou sezonu musím všem poděkovat. Celému managementu, fanouškům, ale hlavně hráčům a realizačnímu týmu za to, co jsme dokázali za práci. Bohužel misky vah byly strašně těsné a hrana úspěchu a neúspěchu jako žiletka. Přiklonilo se to na stranu Hradce a gratuluju mu k postupu do finále. Před námi je zase nějaká cesta, ale je fajn, že Ostrava opět začala žít hokejem a že jsme to pro fanoušky dokázali, i když se na to možná zapomene, že jsme sérii dotáhli z 0:3 na 3:3. Ta pohádka by byla ideální, kdyby to skončilo pro nás 4:3, ale i tak obrovské poděkování hráčům za výkon a za to, co tam nechali. Mohlo to dopadnout klidně opačně.“

Tomáš Martinec (Mountfield HK): „Myslím, že zápas byl úplně stejný jako všechny předešlé. Celá série byla neuvěřitelně vyrovnaná, každý zápas jsme museli hrát na krev a vydat ze sebe maximum. Každé utkání rozhodovaly maličkosti, malé detaily a někdy i štěstí. Chtěl bych poděkovat hlavně hráčům, že dokázali zvednout hlavy, oklepali se ze tří porážek za sebou a jeli do Ostravy s vírou, že vyhrajeme a vybojujeme si finále. Právě ta víra byla rozhodující, že se nám to povedlo.“

Semifinále play off hokejové extraligy - 7. zápas:

HC Vítkovice Ridera - Mountfield Hradec Králové 1:2 v prodl. (0:0, 1:1, 0:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 31. M. Kalus (Lakatoš, Mikuš) - 27. Miškář (McCormack, Gaspar), 79. Okuliar (Kevin Klíma). Rozhodčí: Hradil, Stano (SR) - Ondráček, J. Svoboda. Vyloučení: 1:4. Využití: 1:1. Diváci: 9833 (vyprodáno). Konečný stav série: 3:4.

Sestavy:

Vítkovice: Stezka - Grman, Mikuš, L. Kovář, Koch, J. Stehlík, Gewiese, Raskob - Mueller, Krieger, Jarůšek - Lakatoš, Dej, Roberts Bukarts - M. Kalus, Lindberg, Kotala - L. Krenželok, Chlán, Fridrich. Trenér: Holaň.

Hradec Králové: Machovský - McCormack, Gaspar, Blain, Kalina, F. Pavlík, Rosandič - Eberle, Miškář, Zachar - Jergl, Lalancette, Perret - Werek, Kevin Klíma, Okuliar - Smoleňák, Pilař, R. Pavlík - M. Chalupa. Trenér: T. Martinec.

Tomáš Kalas, ČTK
tomas.kalas@salonkyhk.cz
Foto: Stanislav Souček