Dřina je to veliká, na svalech to ale vidět není, říká umělecký řezbář Miroslav Kříž
25. srpna 2022
Netradičnímu povolání se Miroslav Kříž věnuje už desítky let. Například jeho manželka to prý už dnes bere za obyčejnou věc. Východočeský umělecký řezbář se prý dokonce snaží v některých svých skulpturách svou ženu napodobit. Chce se tak vyhnout žárlivosti z její strany. Ve své rodině už řezbářského předchůdce měl. „Pradědeček byl řezbář, vyřezával kostelní rámy. Tatínek byl kuchař. Po něm jsem zase zdědil lásku k jídlu i k vaření,“ říká Kříž a dodává, že jeho nejoblíbenějším pokrmem je jednoznačně svíčková.
„Řezbářů v současné době přibývá díky sociálním sítím. Také YouTube pomáhá, díky nějakému videu si to zkusí, zjistí, že jim to jde a poté už jim to jde samo. Když jedu na řezbářské sympozium tak žasnu, kolik jich tam je,“ svěřuje se úspěšný umělecký řezbář. Velké množství nových řezbářů podle něj však s sebou nenese jen pozitiva. Kromě vetší konkurence tu jsou i jiné problémy, například s kvalitou vyřezaných výrobků. „Vyřezávám z dubu, protože vydrží. Spousta řezbářů vyřezává z materiálů, které rychle korodují či praskají. Je mi to líto, protože to nám řezbářům nedělá dobré jméno,“ doplňuje Kříž.
Malé výtvory, například postavičky z ořechového dřeva mu trvají vytvořit 12 až 15 hodin. Na výstavách, které pořádá, je však potřeba zapnout na vyšší rychlostní stupeň. „Jsou takové různé triky, aby se divák nenudil a aby viděl dřevořezbu od začátku do konce. Často vyřezávám jednoduché sovičky, protože návštěvník té výstavy nechce koukat celý den, jak tam do toho tluču nebo jak řve motorová pila. Vezmu kmen, začnu vyřezávat a do 20 minut je z toho třeba pěkná sova. Tu pak mohu například vydražit na dobročinné účely, což dělám celkem často,“ uzavírá Kříž.
Pokud se chcete o práci uměleckého řezbáře dozvědět více, spusťte si podcast Vítka Martince s Miroslavem Křížem!
Matěj Holaň, Vítek Martinec
redakce@salonkyhk.cz
Foto: Tomáš Kulhánek