Festival jídla Food Truck Fest naservíroval světové chutě a parádní atmosféru
13. září 2020
0 snímkůA stálo to skutečně za to! V prostoru se rozmístilo 33 food trucků z celé republiky, které nabízely nepřeberné a pestré kulinářské menu. Zkrátka nevšední chutě z celého světa, které jen tak běžně nemáte možnost okusit. Kromě vcelku dostupných burgerů či sendvičů zde byly pro mlsné jazýčky k mání pochutiny netradiční. Přesto i burgery zanechaly svou nesmazatelnou stopu.
„Čas od času vyrazíme s celou rodinou do nějakého fastfoodu nebo McDonaldu, ale tohle je úplně jiná liga. Už jsem si dal u Tommys Food Trucku báječný Tommy’s burger s grilovaným hovězím masem a neměl chybu. Ještě nemám dost, tak navštívím další truck,“ rozhlížel se mlsně kolem sebe Roman Koutský z Hradce Králové, zatímco jeho žena Hana si právě dopřávala trhanou kachnu na fenyklu a koriandru. „Je to lahůdka, všem doporučuji,“ řekla.
Nabídka, jak se Salonky mohly na místě přesvědčit, byla nejen lákavá, ale hlavně hodně různorodá. Nechyběla asijská, mexická, italská, francouzská či tuniská kuchyně. Davy návštěvníků, kteří ochutnávali ve velkém, vybrané pokrmy konzumovali jak u stolů, tak i v přilehlém parku nebo na nábřeží řeky Labe na dekách, jež jim poskytli organizátoři této voňavé a chutné události.
„Připadám si tady jako na pikniku. Jím vybrané lahůdky, dala jsem si zrovna Halloumi Sandwich, což je grilovaný kyperský sýr s ragú a grilovanou zeleninou. Sedím, jím, dívám se na řeku a čtu si magazín Salonky. Vůbec jsem nevěděla, že v Hradci vychází takový skvělý časopis. Jsem nadšená a už se těším, jak se ještě dojím belgickými hranolkami a k tomu si dám vychlazené točené prosecco. Jsem moc ráda, že máme v Hradci takovou báječnou akci,“ pochvalovala si Hradečačka Alice.
Mediálním partnerem 2. ročníku festivalu jídla Food Truck Fest byl magazín Salonky.
V průběhu dne návštěvníci neuspokojovali pouze chuťové pohárky, ale dopřávali si v hojné míře i četné nápoje. A výběr byl značný. Velký zájem byl o už zmíněné točené prosecco, na odbyt šly různé druhy káv a nepochybným trhákem byl osvěžující gin tonic. „Ochutnal jsem z nabídky všechny čtyři a musím říct, že mě nejvíce dostal Mediterranean Gin Tonic doplněný rozmarýnem a tymiánem,“ pochlubil se David Pokorný z Pardubic a jeho přítelkyně Anička si zase pochvalovala Pink Gin Tonic. „Už u něj zůstanu,“ prohlásila rozhodně.
Na své si přišli i milovníci pěnivého moku. Několik trucků jim nabízelo pivo z Hradce Králové zvané Klenot. „Mám rád sice plzeňské, ale nepohrnu v žádném případě pivky z minipivovarů. Mám zkušenost, že si s tím hrají a piva jsou fakt výtečná. Hradecký Klenot má podle mě budoucnost,“ myslí si Hradečák Libor a svá slova potvrdil pořádným douškem tohoto Klenotu.
A na čem si pochutnával přímo na místě šéfredaktor Salonek, které byly mediálním partnerem Food Truck Festu a jehož magazíny zde byly k dispozici čtenářům? Jako první si dal Chimichangu, což je trhané kuřecí maso v mexické Achiote pastě se salsou s grilovaných rajčat, španělskou uzenou paprikou, koriandrem, zakysanou smetanou a pšeničnou tortilou. Druhých chodem pak byla italská placka Piadina klasik. Žízeň poté byla uhašena hradeckým pivem Klenot. Druhý ročník Food Truck Festu měl výbornou atmosféru, návštěvníci se bavili a hodovali, což ocenil i jeden z organizátorů Karel Horádek.
„Myslím si, že druhý festival jídla byl velmi úspěšný. Zúčastnilo se ho zhruba osm tisíc lidí, navíc bylo krásné počasí a všechno nám tedy hrálo do karet. Návštěvníci byli spokojení, užívali si to, půjčovna dek frčela na plné obrátky a všude v okolí se konaly pikniky,“ zhodnotil festival spokojený organizátor Horádek, který si sám pochutnal na amerických sendvičích z trhaného masa od Take it easy. „Pak jsem měl burger od Angel grill a určitě stály za to i belgické hranolky s lanýžovou majonézou,“ dodal.
Hynek Šnajdar
hynek@salonkyhk.cz
Foto: Ondřej Littera, Hynek Šnajdar