Úterý

17. září 2024

Nyní

15.2ºC

Zítra

23.3ºC

Svátek má

Naděžda

Food Truck Fest v Hradci: Chceme být městem, které žije

15. srpna 2020

Udělat něco zajímavého a inspirativního pro Hradec Králové a jeho obyvatele. To stálo u zrodu myšlenky tří dlouholetých kamarádů, kteří mají kuráž: Adély Málkové, jejího muže Milana Málka a Karla Horádka. Rozhodli se totiž v krajské metropoli uspořádat kvalitní a reprezentativní festival jídla – Food Truck Fest.

Po úspěšném loňském prvním ročníku, kdy pestrou škálu nevšedních pokrmů přišlo pod širým nebem ochutnat téměř osm tisíc návštěvníků, připravují druhý. Ten se stejně jako loni uskuteční na náměstí 5. května a Smetanově nábřeží, a to v sobotu 12. září. „Byl to vlastně můj nápad,“ směje se Milan Málek, ale připouští, že to bylo společné dílo všech tří aktérů.

Jak byste laikovi vysvětlili, co je to food truck?
Karel:
Je to pojízdná kuchyně v automobilu, ze které se přímo vydává jídlo.

Proč jste se rozhodli pořádat Food Truck Fest v Hradci Králové? Co bylo iniciačním momentem a kdo s nápadem přišel?
Milan:
Byl to vlastně můj nápad. (smích)
Adéla:
Spíše si myslím, že to byl náš společný nápad. Jsme dlouholetí kamarádi, kteří milují kvalitní jídlo. Za dobu našeho přátelství jsme společně navštívili řadu jídelních akcí a spoustu food festivalů. Food Trucky nás vždycky přitahovaly, jsou hezké, lákavé a něco jiného než klasický stánek. Proto jsme se rozhodli, že to zkusíme tady v Hradci Králové.

Měli jste nějakou strategii?
Adéla:
Když jsme společně navštěvovali podobné akce, vždycky nám tam něco nesedělo a vadilo. Například přeplněné popelnice, málo místa na sezení, chyběl tam prostor, kde by se daly po jídle umýt ruce a podobně. Tak jsme si sedli a rozhodli se vytvořit akci, kde by tyto nedostatky vůbec nebyly. To byla naše úvodní a zásadní strategie.

Čím je pojízdná kuchyně zajímavá?
Milan:
Že v ní majitelé vaří vlastní originální jídla, které mají sami rádi. Za každým je nějaký příběh. Čím více je poznáváme, tím více je to zajímavé. To možná také rozhodlo, proč pořádat takovou akci v Hradci, když to dosud byla výsada Prahy a Brna.  

Co má každý z vás na starosti? Máte rozdělené úkoly?
Karel:
Nemáme to nějak striktně rozdělené, sázíme spíše na vzájemnou komunikaci. Všichni tři máme své vlastní zaměstnání, fest nás neživí a děláme jej pro radost, z nadšení a s pocitem, že by tyto akce pro lidi neměly v Hradci chybět. Já spíše vyjednávám s městem, mám na starosti PR a marketing, Adélka má zkušenosti s pořádáním akcí ze svého původního zaměstnání – reklamní agentury a Milan je manažer.
Milan: Původní myšlenka byla, aby každý z nás přinesl něco vlastního, v čem se cítí být pevný v kramflecích a na co je zvyklý. Postupem času se to začalo hodně prolínat. Také záleží na tom, kdo má v tu chvíli dost času se těmto aktivitám věnovat.

Jak se Food Truck Fest připravuje? Co je třeba všechno udělat?
Karel:
Nejdůležitější jsou kontakty na řidiče food trucků a kuchaře. Oslovujeme trucky s alternativní kuchyní, například mexickou či asijskou, teprve potom se obrátíme na ty, co se zaměřují na burgery či hod dogy, těch je vždycky nejvíce. Našim mottem je: světové chutě jedou za tebou.  Tomu chceme dostát i na našem festu, který se už v prvním ročníku lišil od ostatních podobných. Truckeři si pochvalovali, jak to bylo skvělé a hned měli zájem o účast na tom příštím. To byl pro nás základ a nastartovalo nás to na přípravu druhého ročníku. Ukázalo se totiž, že naše snaha a úsilí měly smysl.
Adéla: Jakmile skončí jeden ročník, už se připravuje další. Po zvolení termínu je třeba ho food truckerům dát vědět co nejdříve, aby měli připravená svá auta.
Milan: Když jsme je začali zvát na první ročník, food truckeři nás vůbec neznali a moc se jim do Hradce nechtělo. Nakonec ti, které jsme přesvědčili a dorazili, si fest pochvalovali. Potom je už příprava druhého ročníku jednodušší, protože se pověst naší akce začne mezi nimi šířit.

První ročník jste pořádali loni. Kde se konal a co nabízel?
Adéla:
Loňský premiérový ročník se konal 14. září na náměstí 5. května a Smetanově nábřeží v Hradci Králové. Zúčastnilo se ho 23 food trucků z celé republiky. Touto akcí prošlo odhadem sedm až osm tisíc lidí.

Co při něm mohou návštěvníci ochutnat?
Adéla:
Je to skutečně pestré. Návštěvníci mohou ochutnat například už zmíněné kuchyně mexické nebo asijské, ale také třeba španělskou, italskou, veganskou, českou, jamajskou, dále belgické hranolky, hamburgery, mini burgery, sladké věci, víno, prosecco, různé druhy kávy a lze se také osvěžit Hradeckým Klenotem, což je zdejší pivo.

Kdo u nás tvoří food truckovou scénu?
Karel:
Příznivci dobré a kvalitní kuchyně na kolečkách. Dokázali jsme dát dohromady databázi zhruba 100 food trucků. Trucky k nám přijely z celé republiky, z Prahy, Brna, Ostravy, Litoměřic a dalších míst.

Jak food truck vypadá?
Adéla:
Jeho součástí je profesionální kuchařské vybavení.
Karel: Je to plnohodnotná profesionální kuchyň. Vzpomínám si, že při prvním ročníku našeho festu to pro nás bylo dost náročné z hlediska elektřiny. Každé auto musí nahlásit, jaký má příkon, jakou potřebuje přípojku. Máme ale štěstí na spřízněnou agenturu, která nám tyto věci pomáhá zajišťovat, takže to dopadlo k plné spokojenosti účastníků.

Je smyslem mobilní verze ukázat kulinární dovednosti na různých místech nezávisle na kamenných restauracích?
Milan:
Jezdí v nich kuchaři, kteří disponují vždy něčím speciálním, co se pak promítá do jednotlivých pokrmů, samozřejmě v podmínkách food trucku. Hodně se to liší. 

Proč vy vlastně nemáte svůj food truck?
Adéla:
Myslím, že jsme spíše lepší v organizaci našeho festivalu než stát ve food trucku a vařit.
Karel: Milujeme jídlo. Už během studií jsme se často scházeli a celý víkend vařili. Já osobně moc rád vařím, ale nerad bych si to znechutil tím, že u auta bude stát fronta lidí, budu muset kmitat a sázet jedno jídlo za druhým, to by mě neuspokojovalo. Vaření dávám čas a užívám si ho.

Není to jen sezónní záležitost? Dají se tyto aktivity provozovat i v zimních měsících?
Adéla:
Výhodou food trucků je, že je lze provozovat kdykoli. Samozřejmě udělat food festival v zimě není úplně lákavé. Food truckeři jezdí na různé akce hlavně od jara do podzimu.
Milan: Mohou být alternativou kamenných restaurací, jezdí třeba také na svatby, oslavy a soukromé akce.

Jak se z vašeho pohledu povedl první ročník?
Adéla:
Když jsme loni pořádali, neměli jsme dlouhodobé cíle. Spíše jsme to chtěli vyzkoušet a hlavně, jinak než jinde. Vytvořili jsme mnohem více míst na sezení, aby si každý mohl v klidu jídlo vychutnat. Měli jsme tady také dvacet mobilních umývadel, kde jsme neustále během dne doplňovali vodu, aby si návštěvníci mohli umýt ruce, měli jsme dostatečné množství mobilních toalet. Třídili jsme odpad, pracovali pro nás brigádníci, kteří vyměňovali včas koše s odpadky. Šlo nám o to, aby se to lidem líbilo, ocenili naši snahu a dostali od nich zpětnou vazbu. Měli jsme ji nejen od návštěvníků, ale také od food truckerů, kteří říkali, že nezažili organizačně lepší akci. Proto jsme si sedli, dali hlavy dohromady a rozhodli se, že uděláme druhý ročník.

V současné době vrcholí jeho přípravy. Nepřibrzdila vás pandemie koronaviru?
Karel:
Zbrzdilo nás to především v tom, že v minulém roce jsme měli velkého hlavního partnera, který nám velmi pomohl. Letos se rozhodl, že do toho znovu nepůjde. Firmy jsou v této době hodně opatrné. Aktuálně stále hledáme nového partnera a věříme, že se nám ho podaří najít. 
Adéla: Letos 1. května jsme chtěli fest pořádat i Pardubicích, kde o to byl díky Facebooku obrovský zájem. Covid-19 nám to zbrzdil, proto byl pardubický termín posunut na 25. července.

Co návštěvníkům v Hradci letos nabídnete a v čem bude druhé dějství ještě lepší než to předchozí?
Adéla:
Technické zázemí, hodně míst na sezení a dostatečná hygiena budou prioritou a stanou se standardem. V tomto směru určitě nebudeme slevovat. Přínosem také bude, že přijede o třetinu více aut, tedy zhruba čtyřiatřicet. Stále rozšiřujeme sortiment, vyhledáváme nové food trucky.
Karel: Hrajeme si také s rozmístěním trucků. Nebudou nasázené vedle sebe v jedné řadě, ale jde nám o to, aby nabízený sortiment byl rozmístěn různorodě. Nebudeme dávat třeba dva trucky s hranolky vedle sebe. Jde nám o to, aby v každém místě, kde se návštěvník objeví, měl něco jiného, odlišného. Bude to promíchané.
Milan: Když jsme připravovali první ročník, spousta lidi do Hradce nechtěla přijet. Chceme, aby se o Hradci mluvilo jinak, proto si dáváme záležet, aby bylo vše perfektní a lidé byli spokojení. Chceme být městem, které žije. 

Kdy a kde přesně se Food Truck Fest v Hradci Králové uskuteční?
Adéla:
Bude se konat v sobotu 12. září na stejném místě jako loni – Smetanově nábřeží a náměstí 5. května.
Karel: Tato lokalita je skvělá v tom, že tyto ulice a přilehlý park tvoří perfektní areál, kde se dají dobře rozmístit trucky i místa na sezení. Návštěvníkům půjčujeme také deky, aby si mohli posedět v trávě jako při pikniku. U nás mají možnost si jídlo na úrovni vychutnat. Na jednotlivé prodejce tlačíme, aby měli menší degustační porce do stokoruny. Lidé budou moci ochutnat více jídel, protože to nezatíží tolik jejich peněženku a zároveň tam stráví příjemně svůj čas.
Milan: Děláme to všechno pro lidi, aby se do Hradce rádi vraceli a užili si to. Víme, že se najdou kritici, kteří často tvrdí, že je všechno na prd, ale my se snažíme to dělat co nejlépe a jinak než ostatní.

Dočkají se návštěvníci ještě nějakého jiného než kulinářského překvapení?
Karel:
Zatím je to spíše ve hvězdách, ale možná dorazí žlutý americký školní autobus School Bus. Jestli tomu tak skutečně bude se mohou návštěvníci přesvědčit, když dorazí na Food Truck Fest do Hradce Králové.

Zakládáte si na tom, že vstup na akci je a bude vždy zdarma. Proč?
Karel:
Děláme to pro lidi, aby na náš fest přišli. Jsme si vědomi toho, že v dnešní době je všechno drahé, a ne všichni mají nadité peněženky. Nechceme jim, ještě předtím, než něco ochutnají, vytáhnout peníze z kapes. To není náš cíl.
Adéla: Nevidím také smysl v tom, že zaplatí vstupné a my je pak pustíme do areálu. My jim chceme dát nějakou přidanou hodnotu v kvalitě, dobrém jídle a pohodě.

V čem je váš fest specifický?
Milan:
Množstvím food trucků, různorodostí kuchyně a světovými chutěmi. Chceme, aby to bylo něco, co se běžně nevidí. Takových jednolitých festivalů jídla a pití, kde jsou jenom food trucky, moc není. Myslím, že touto akcí se Hradec může směle rovnat evropským metropolím. Samozřejmě, pořád se dá do budoucna růst a něco zlepšovat, ale zatím nechceme fest rozšiřovat o nějaký další program.

Myslíte si, že něco takového v Hradci dosud chybělo?
Adéla + Milan + Karel:
Z našeho pohledu zcela určitě.
Karel: Děláme fest výhradně pro lidi. Nežene nás prvoplánově mamon, ale touha udělat něco zajímavého, hezkého, aby si to návštěvníci užili. Chceme stále zvyšovat úroveň, což může být inspirace pro ostatní, aby zlepšili své služby pro lidi.

Na tričkách máte své vlastní logo. Co představuje?
Karel:
Bylo inspirováno jedním koncertem, při které návštěvníci měli na tričkách nebo pokrývkách hlavy loga americký měst. Zpěvák se jich ptal, proč nemají logo se svým městem a vyzval je, aby to změnili a ukázali, že mají své město rádi. Napadlo mě, že vytvoříme vlastní logo a ukážeme, že máme rádi Hradec Králové. Na tričkách máme tedy I Love HK, kde místo slova love jsou obrysy malšovických lízátek propojených do tvaru srdce.

Hynek Šnajdar
hynek@salonkyhk.cz
Foto: Ondřej Littera