Středa

2. dubna 2025

Nyní

15.4ºC

Zítra

16.8ºC

Svátek má

Erika

Hlavní postavou únorových Salonek se stal hradecký rodák s „modrou krví“

1. února 2024

Je velice činorodý, aktivní a charismatický. S příkladnou péčí se stará o rodový majetek, stále podniká, provozuje penzion a podílí se na kulturních projektech. To vše ztělesňuje významný hradecký rodák s „modrou krví“, hrabě František Kinský. Právě on je hlavní postavou únorového vydání kulturně-společenského magazínu Salonky, který od dnešního dne najdete na vybraných distribučních místech v celém Hradci Králové.

Tato výrazná osobnost, s níž vedeme v magazínu zajímavý rozhovor, je také ozdobou jeho titulní strany. A jaký vztah má hrabě ke svému rodišti? „Hradec Králové je opravdu překrásné město. Půvabná je jeho sevřená historická část v okolí Velkého náměstí a na něj navazující skvost urbanistické architektury géniů Kotěry, Gočára a dalších. Ve své době se jednalo o jedinečné a velkoryse plánované město na soutoku řek Labe a Orlice. Myslím, že označení Salon republiky městu právem náleží,“ řekl mimo jiné majitel zámku Kinských v Kostelci nad Orlicí.

Předvánoční čas loňského roku a poté několik dní po začátku roku nového poznamenaly dvě tragédie. Při té první se odehrál vražedný masakr na filozofické fakultě v Praze. Uplynula jen krátká doba a k další tragédii došlo v samotném Hradci Králové, kdy na hlavním nádraží dvaatřicetiletý muž připravil o život čtrnáctiletého chlapce. Obě události velmi rozčeřili hladinu veřejného mínění, vyvolaly strach a rovněž pocit naštvanosti. Právě na toto téma se zaměřila rubrika Oko Salonek s titulkem Nepoléhejme panice.

Ani v únorových Salonkách nemůže chybět sport. V letním přestupovém období přišla do Hradce dvě zvučná jména. Václava Pilaře, odchovance a ikonu Hradce, doplnil Ladislav Krejčí, šikovný krajní záložník se zkušenostmi z Itálie. Bývalý reprezentant se v exkluzivním rozhovoru pro Salonky rozmluvil například o tom, proč v létě přijal nabídku Votroků, jaká je jeho role v kabině, jaké jsou ambice týmu do jarní části sezóny a jak se mu ve městě pod Bílou věží líbí.

Druhým dílem pokračuje také náš nový seriál zajímavostí z Muzea východních Čech. Na konci roku 2021 zpřístupnilo hradecké muzeum novou expozici zvanou Cesty města, která návštěvníky provází dějinami města od jeho počátků do poloviny 20. století. Tematicky je expozice rozdělena na tři části a zaujímá dvě patra výstavní budovy na Eliščině nábřeží. Stěžejní pro expozici jsou samozřejmě unikátní sbírkové předměty, na nichž autoři dokládají klíčové události historického vývoje města. Opomenuto není ani období pravěku, kdy pomocí archeologických nálezů dokumentují vývoj osídlení na královéhradeckém návrší a v jeho okolí již od období paleolitu.

Ředitel je od toho, aby udělal místo ostatním učitelům, řekl v dalším rozhovoru únorových Salonek Karel Šusta, který je spojen se Základní uměleckou školou Střezina už neuvěřitelných 37 let a od roku 1990 stojí v jejím čele. Nyní se rozhodl, že 34. rok ve funkci ředitele největší základní umělecké školy v České republice bude tím posledním. „Už necítím dostatek sil, abych byl ve všech věcech lídrem. Rozhodl jsem se, že bude pro školu lepší, když funkci předám,“ uvedl.

Čtenářsky oblíbený seriál Trocha nostalgie Hradečáky určitě nezabije, jehož autorem je Slávek Trávníček, vstoupil aktuálně do čtrnáctého dílu. „Přestože jsem si prošel jako mladý kluk érou bigbítovou a byla to nádherná doba, už v těchto letech jsem začal vnímat jazzovou a swingovou muziku, která se mi už tenkrát moc líbila a drží mě dodnes. Ten největší vliv na mě ale měla dobu, kdy jsme chodili tancovat na Střelák na čaje,“ prozradil Trávníček a zavzpomínal na muzikanty, kteří tam vystupovali, a kapely, jež tam před lety hrály. Pro pamětníky zcela jistě zásadní materiál.

Máte rádi dobré jídlo, které připravují na slovo vzatí kuchaři? Tak to jste na správné adrese, protože vám Salonky obsluhují rozhovor s velmi úspěšným kuchařem, kterým je Lukáš Ende z Hradce Králové. Na svém kontě má medaili z kulinářských olympiád, může se také pochlubit prestižním oceněním Kříž svatého Vavřince a nyní před další velkou podporou. Rád by 6. února získal zlatou medaili na kuchařské olympiádě v německém Stuttgartu. Jeho další metou je dobře připravit kuchařskou show Gastro Hradec, která se vyrábí 18. dubna v nové fotbalové aréně Pod Lízátky v Malšovicích.

Poslední rozhovor únorových Salonek jsme připravili s Martinou Erbsovou, ředitelkou Centra uměleckých aktivit Hradec Králové. Tato instituce podporuje tvorbu a vzdělávání neprofesionálních umělců. Kromě toho se organizačně podílí na množství rozmanitých kulturních akcí, pořádá kurzy, semináře a zabývá se dalšími aktivitami rozšiřujícími kulturní povědomí nejen ve městě samotném, ale i v celém Královéhradeckém kraji. „Propojujeme umělce a instituce, působíme v mnoha oborech také konzultačně i metodicky. Řada našich zaměstnanců jsou totiž výkonnými umělci,“ prozradila mimo jiné ředitelka.

Letošní druhý magazín Salonky, který je opět nabitý velmi zajímavým, inspirativním a dobrým čtením, je tedy na světě. Stačí ho jen otevřít a pustit se s chutí do četby. Ještě předtím je ale nutné si ho vyzvednout na vybraných distribučních místech v Hradci Králové . Tak nezapomeňte, Salonky jsou tu pro vás. Proto, čtěte Salonky!

Hynek Šnajdar
hynek@salonkyhk.cz
Foto: archiv Salonek