Nejstrašnější byl tlak veřejnosti, zaměstnanci hygieny se několik týdnů nezastavili
28. září 2020

Ředitel Kučera hned na úvod konstatoval, že od vypuknutí pandemie koronaviru v březnu se zaměstnanci hygienické stanice na několik týdnů prakticky nezastavili a jsou z tohoto náporu unaveni. „Naši zaměstnanci mají stovky hodin přesčasů v práci i doma, o víkendech. Pracovali jsme šestnáct až osmnáct hodin denně, minimálně tři týdny v kuse. Nemáme totiž možnost směn, které by se střídaly,“ potvrdil.
Když vypukla epidemie, nikdo na tomto pracovišti nevěděl, co všechno se bude dít. Přesto panovalo odhodlání zvládnout situaci, která zde v minulosti nenastala. „Bylo potřeba přeskupit síly, nastavit organizaci práce. Ta první doba byla velice těžká, protože lidé na tu situaci nebyli zvyklí. Existovalo značné množství mimořádných opatření, na která bylo potřeba reagovat,“ řekl Kučera. Podle něj byl nejstrašnější obrovský tlak veřejnosti spojený s lavinou poměrně dlouhých telefonátů s nejrozmanitějšími dotazy vyděšených lidí.
„Představa, že budeme mít více infolinek, byla nereálná. Lidé si neuvědomovali, že by měl u infolinky sedět člověk, který problematiku komplexně zná a je schopen odpovídat v celku na nejrůznější dotazy,“ vrací se do minulosti ředitel. V tomto směru kompetentních epidemiologů má stanice pouze šest a ti byli velmi zaneprázdnění a plně vytížení, než aby museli odpovídat na dotazy obecného charakteru.
„Vyřešili jsme to částečně tím, že jsme vytvořili mailovou adresu: koronavirus@khshk.cz, a nyní prosíme občany, aby nám pokládaly otázky tímto způsobem. Celostátní infolinka 1221 má být postupně rozšířená do jednotlivých krajů, kde budou k dispozici proškolení medici. To by mohlo být poměrně dobré řešení,“ vysvětlil ředitel hygienické stanice.
Další přetrvávajícím problémem je, že na Krajskou hygienickou stanici volají pořadatelé různých akcí s větším množstvím lidí s dotazy, jak si mají počínat. Veřejně známé odpovědi by mohli ale najít sami na internetu. Ředitel Kučera si myslí, že tito lidé buď informace hledat nechtějí, nebo jim nerozumí či se chtějí „schovat“ za hygieniky. „Je nutné si uvědomit, že kdokoli bude pořádat nějakou akci s hodně lidmi ve vnitřních prostorách, vystavuje se obrovskému riziku nákazy. Plošně to sice zakázané není, ale je to riskantní,“ upozorňuje hygienik s tím, že se stanice o nakažených lidech dozví v okamžiku, kdy je k dispozici pozitivní test.
„S podzimem a nástupem dalších respiračních infekcí bude těchto případů přibývat. Protože se to těžko odlišuje, může se dotyčný domnívat, že to může souviset s covidem. Tito lidé by měli komunikovat se svými praktickými lékaři a ti by jim měli indikovat test. Je to věc, která nám nepřísluší a svým způsobem nás zatěžuje.“
Nynější situace s Covidem-19 v Královéhradeckém kraji je taková, že počty případů nakažených stoupají. „Nejsou nastavena žádná velká omezení a lidé se podle toho chovají,“ říká Kučera a ukazuje na tabulku s nakaženými od 1. července. Převažují zelená políčka překrývající jména, což ukazuje, že většina těchto lidí se nakazila v zahraničí. „Od začátku pandemie máme (do doby rozhovoru 18. srpna) 415 pozitivních lidí v kraji a aktivních 115. Samozřejmě u některých není zřejmé, kde se nakazili. Situace v kraji je taková, že případy přibývají, ale nákaza je většinou dovezená ze zahraničí,“ prozradil hygienik, který připouští, že pandemie postihla řadu firem a podniků.
A jak by měly tyto instituce přistupovat k povinným a doporučeným opatřením? „Pokud mám firmu, musím počítat s tím, že někdo nákazu přiveze ze zahraničí z dovolené. Firmy by proto měly jednoznačně vědět, odkud se jim vracejí zaměstnanci. Pracovník by si měl zároveň uvědomit, že vytváří riziko zanešení nákazy do firmy, které tím způsobí velké problémy.“ Když se někdo vrací z oblasti, kde by se mohl nakazit, neměl by podle ředitele hygienické stanice jít hned do práce, projít případně testem a pokud je to možné, pracovat z domu.
„U nás to děláme tak, že s lidmi, kteří se vracejí z dovolených, diskutujeme o tom, kde byli, co tam dělali a zvažujeme, zda mají přijít hned do práce, kde se budou několik dnů vyhýbat kolegům, nebo pracovat z domu a přijít až později. Tak by měly firmy přemýšlet. Pravděpodobnost, že nákaza do firem vletí je totiž obrovská,“ varuje hygienik, který vyzývá veřejnost k rozumné míře prevence. „Například, když se vrátím ze zahraničí nebo z nějakého mejdanu, tak hned druhý den neuspořádám něco podobného doma, nepůjdu navštívit rodinné příslušníky vyššího věku a počkám alespoň těch doporučených pět dnů. Přiměřená dobrovolná karanténa v rámci osobní zodpovědnosti vůči ostatním nikomu neuškodí,“ dodal Ivan Kučera.
Hynek Šnajdar
hynek@salonkyhk.cz