Pracoval u Gordona Ramsayho. Teď má Michal Koudelka bistro v Hradci
8. března 2022
To, že by ho gastronomie mohla bavit, zjistil velmi brzo. "Táta má v Broumově pizzerii, už asi 20 let. Chodil jsem k němu na brigádu a tam mi to učarovalo," vypráví Michal. Přesto měl původně se svým životem ještě i jiné pány. Když v 18 letech odjel do Velké Británie, snil o kariéře profesionálního sportovce. "Původně jsem si myslel, že se v Anglii moc nezdržím, chtěl letět do Vancouveru, stát se profi snowboardistou a splnit si sen. Ale pak jsem se docela rychle dostal k manažerský pozici v jedné restauraci a měl jsem hezké peníze, takže mi to zůstalo jen jako koníček," říká Michal.
V Anglii udělal Michal skvělou kariéru. Pracoval například v úspěšné restauraci, která se mohla pyšnit tím, že vyrábí džem pro britskou královskou rodinu. "Je pravda, že naše hlavní know how byl džem, o kterém jsme zákazníkům mohli říct, že ho k snídani jí královna Alžběta. Teda aspoň nám to tvrdili, tak doufám, že je to pravda," vzpomíná s úsměvem Michal.
Když se pak s kamarády procházel po Británii, náhodou narazil na restauraci kuchařské megastar Gordona Ramsayho, kde zrovna hledali nové číšníky. Donesl tam tedy svůj životopis a za pár dní už u jednoho z nejslavnějších světových kuchařů pracoval. První den se přitom Michalovi nepovedl podle představ. "Když jsem šel k němu na první zkušebku, nějaký pán si nechal tašku vedle nohy, já o ní zakopl a omylem jsem ho polil polévkou. Zaplaťpánbůh mě ten personál tehdy pomohl, pánovi jsme dali naši košili a tu jeho poslali do čistírny, která byla hned vedle. Šéf měl pro mě tehdy pochopení, protože o té tašce jsem fakt nemohl vědět," Michal Koudelka.
Samotného Gordona Ramsayho obsluhoval Michal dokonce i Vánoce přímo u slavného kuchaře doma. Tam potkal Michal Koudelka i další známé celebrity. Při návštěvě obsluhoval například i Davida Beckhama s manželkou Victorií.
Po dlouhém a vzrušujícím britském dobrodružství se Michal rozhodl vrátit se domů a jako místo svého působení si vybral Hradec Králové, kde si na pěší zóně otevřel snídaňové bistro. To a mnohem více v podcastu Vítka Martince s kuchařem a číšníkem Michalem Koudelkou.
Vítek Martinec
redakce@salonkyhk.cz
Foto: Tomáš Kulhánek