Úterý

17. září 2024

Nyní

15.2ºC

Zítra

23.3ºC

Svátek má

Naděžda

Překvapení se nekonalo. Mistrovský Nymburk deklasoval sokoly 101:59

14. ledna 2023

Podruhé za sebou se Královským sokolům zaskočit favorita nepodařilo. Ligový suverén posledních let z Nymburka další šok nepřipustil, Hradecké porazil bez problému 101:59. Svěřencům trenéra Lubomíra Peterky se v první polovině zápasu dařilo držet krok s tempem zápasu, katastrofální třetí čtvrtina však všechny šance na dobrý výsledek zmařila. Domácí v ní hradecký celek sestřelili 27:4. Další špatnou zprávou pro sokoly je zranění Lamba Autreyho, který se v posledních zápasech vyprofiloval v tahouna týmu. Kromě něj se marodka hostí rozrostla i o Michala Svojanovského.

Hradečtí basketbalisté se tak po dnešní porážce vrátili na poslední místo tabulky. Před ně se posunulo Olomoucko i pražská Slavia, kterou sokoli vyzvou za týden na domácí palubovce. Vzhledem k dosavadnímu vývoji sezóny se bude jednat o klíčový zápas, který může hradeckému týmu přihrát důležité body v boji o záchranu.

Nymburk do zápasu vlétl devítibodovou smrští, v necelé polovině zápasu vedl český mistr 16:2 a zápas vypadal jako jasná záležitost. Sokolům se podařilo ještě v první čtvrtce stáhnout náskok soupeře na šest bodů, do druhé části týmy vstupovaly na palubovku za skóre 25:19. Tam se podařilo Hradeckým zpočátku diktovat tempo, v jedné chvíli se dokonce dostali do jednobodového vedení 27:28.

Favorit zápasu se však oklepal a do poločasu si dokázal vytvořit pohodlný náskok 19 bodů. „Chystali jsme na začátek, přesto jsme ho nechytili. Pak jsme se dostali do hry, dokonce jsme vedli, ale přišla nepovedená pětiminutovka, zase to bylo o dvacet bodů. Navíc se nepovedl ani vstup do druhé půle, poté už bylo po zápase,“ komentoval dění v prvním poločase zápasu trenér Královských sokolů Lubomír Peterka.

Třetí čtvrtina byla z pohledu Hradce velmi mizerná, skóre 27:4 definitivně rozprášilo jakýkoliv odpor. Zápas se pak už pouze dohrával a domácí celek si po nezvyklé sérii tří porážek dokráčel k jasnému triumfu. Hradecký mančaft má však i další problémy. „Zranili se Svojanovský a Autrey, který má pravděpodobně výron v kotníku. Snad to jeho zranění nebude na dlouho. Zdravotní problémy se na nás letos lepí. Musíme se zkoncentrovat na další zápasy, hlavně na ten důležitý se Slavií,“ rozebral zdravotní problémy hradeckého týmu Peterka. K Mandaliničovi, Kábrtovi a Vlčkovi se tak na marodku připojí i Autrey a Svojanovský.

Sokoli zakončí sérii tří venkovních zápasů proti týmům z popředí tabulky ve středu v Kolíně, v sobotu je čeká již zmiňovaný duel s nováčkem ligy ze Slavie.

NBL – 18. kolo základní části

Nymburk - Hradec Králové 101:59 (54:35)

Body: Nymburk - Watson 18, Sehnal 15, Kovář 12, Rylich 10, Tůma 10, Jenkins 9, Palyza 9, Kříž 7, Váňa 5, Benda 4, Novák 2

HK - Šturanovič 15, Škranc 14, Autrey 11, Dvořák 8, Vondra 7, Kalný 2, Peterka O. 2

Matěj Holaň
redakce@salonkyhk.cz
Foto: David Šváb/Královští sokoli