Čtvrtek

19. září 2024

Nyní

15.5ºC

Zítra

21.5ºC

Svátek má

Zita

Vlkanova se po perném létě těší na ligu: Věřím, že budeme úspěšní, říká

31. července 2022

Fotbalisty Hradce Králové opět povede do ligových bojů z pozice kapitána Adam Vlkanova. Přitom v létě se opět hovořilo o tom, že opora Votroků zamíří na daleko prestižnější adresu. Nestalo se. „Léto bylo záživné, to je pravda, ale už se těším na ligu. Věřím, že jako tým budeme úspěšní," říká sedmadvacetiletý ofenzivní hráč.

Jeho jméno se během letní přestávky skloňovalo z fotbalistů Hradce Králové nejvíce. Kapitán Adam Vlkanova jen sledoval, kdo všechno má o něj zájem, ale nakonec opět oblékne černobílý dres Votroků a vyrazí s nimi do ligového ročníku.

„Jsem rád, že začínají zápasy. Není to úplně jednoduché přepnout, ale v utkání člověk stejně chce udělat nejvíc, co může,“ řekl sedmadvacetiletý ofenzivní hráč Votroků, který si v červnu odbyl reprezentační premiéru. A hned první zápas bude pro něho prestižní. V neděli do Mladé Boleslavi, domácího azylu hradeckého týmu, dorazí Slavia Praha. Tedy klub, který v létě jako jediný předložil oficiální nabídku za oporu východočeského mužstva. 

Fotbalisty Hradce Králové opět povedete jako kapitán do ligové soutěže. Jak moc se těšíte na začátek po perném letním období, kdy se neustále řešil váš přestup?  
Léto bylo záživné, to je pravda (úsměv) a ještě pořád tomu není konec. Něco ještě je ve hře a jsem rád, že už začínají zápasy a člověk se bude soustředit jen na utkání a nebude řešit věci kolem. Chceme hrát hlavně zápasy, nikoho příprava moc nebaví, i když víme, že je potřeba. Ale už se všichni těšíme na ligu a věřím, že jako tým budeme úspěšní, i když počáteční los není lehký.

A jak velkou motivaci máte? Jste známý tím, že si dáváte vysoké osobní cíle do sezony. V minulém ročníku jste byl nejproduktivnějším hráčem týmu s 8 brankami a stejným počtem asistencí.
Samozřejmě není to úplně jednoduché přepnout, ale potom v zápase člověk stejně chce udělat nejvíc, co může. Věřím, že to bude zase dobré. Teď jsem si cíl v podobě počtu gólů a asistencí nedával, ale když o tom teď přemýšlím, chtěl bych alespoň patnáct kanadských bodů zvládnout. 

Čtěte také: Hradec je vyzbrojen. V lize chce být zase vidět. Týmu věřím, řekl Sabou

Z hlediska nárůstu motivace vám určitě pomůže hned první zápas, kdy se utkáte se Slavií. Souhlasíte? I další zápasy na Slovácku a s Plzní jsou prestižní.  
Určitě mi to pomůže. Proti komu jinému by člověk chtěl hrát a chtěl ukázat kvalitu než proti Slavii. Přesně tohle jsou zápasy pro nás. A podle mě je dobře, že se s těmito silnými týmy utkáme hned na začátku. Slavia sice nemá těžkého soupeře v evropských pohárech, ale potom Slovácko i Plzeň budou mít těžké zápasy v nohách tři dny před utkáním s námi, a to nám může hodně pomoct. To byl i jeden z klíčových momentů minulé sezony, kdy jsme v šestém kole porazili Plzeň (1:0), která předtím vypadla z evropských pohárů. I díky tomu jsme měli první výhru v ligovém ročníku, kterou jsme se nastartovali. Myslím si, že tohle může být i nyní naše výhoda.

Slavia Praha byla jediným klubem, který za vás v létě předložil oficiální nabídku, ale výše částky neodpovídala představám Hradce. Chcete o to víc v zápase ukázat, že „sešívaní“ měli za vás přihodit víc?  
Samozřejmě, když vidím, jaké částky dávali a za jaké hráče, tak určitě mě to motivuje jim to ztížit.

Jak vaše setrvání v Hradci přijali ostatní hráči v mužstvu? A komentovali to nějak?
Všichni to řešili. V průběhu letní přípravy toho bylo v kabině pořád dost, ale to k tomu patří. (úsměv) Občas si mě dobírali, občas si dělali srandu, ale tak to prostě je. Teď do sezony jdeme zase jako tým a uvidíme, jak to bude vypadat.   

A co jste spoluhráčům odpovídal? Když použiju váš humorný tón, neříkal jste jim, že se vás je tak lehce nezbaví?
Dost jich říkalo, že tady stejně budu celý život. (úsměv) Uvidíme. Jsem tady a myslím si, že jako tým budeme šlapat.

Čtěte také: Koubek jde do ligy: Inspirují mě umělci, říká o trenérské dlouhověkosti

Jednal jste s hradeckým vedením o tom, že by vám klub vylepšil smlouvu?
Jsou různé možnosti. Ještě pořád není konec přestupního termínu, zároveň taky můžu dojet roční smlouvu, co tady mám... Varianty tady pořád jsou. Nyní také uvidíme, jak se sám rozhodnu. A určitě to není lehké rozhodování.  

Jaké je vaše přání do nové sezony?
Já mám vždycky nejvyšší cíle. Já bych řekl evropské poháry… (úsměv), samozřejmě ale, kdyby se nám podařilo zopakovat šesté místo, tak by to byla pecka. To od nás nikdo neočekává. Dobré by bylo alespoň umístění v prostřední skupině, abychom měli klid a nemuseli jsme se strachovat do posledních kol. Ale myslím si, že každý by měl chtít hrát o nejvyšší příčky a ne se jen koukat na to, abychom se zachránili. 
 

Jiří Tůma
jiri.tuma@salonkyhk.cz
Foto: fchk.cz