Stavíme pece pro mistry svého řemesla již od roku 1994
17. června 2024

Firma J4 se na trhu pekárenských technologií pohybuje již 30 let, které oslavila v dubnu letošního roku. Vznikla jako pokračovatel jednoho ze závodů někdejšího státního podniku Továrna mlýnských strojů Pardubice (TMS) v roce 1994.
Česká firma z Předměřic nad Labem, kde výrobní základna sídlí, vyrobila za dobu své existence již přes 800 industriálních tunelových pecí a stala se tak významným hráčem na světových trzích ve svém oboru. Z původní vlajkové lodi, kterou byly cyklotermické pece, se sortiment postupně rozrostl o přímotopné plynové a elektrické, konvekční nebo hybridní pece.
Jen během minulého roku vyrobila celkem 25 pekařských pásových pecí, které buď implementovala do řešení kompletních industriálních linek svých partnerů, nebo i sama projekty komplexně řešila.
Začátky postavené na „československých“ výrobcích jako chléb, housky a rohlíky a jejich vysoký odbyt daly vzniknout tradici industriálního pekárenství s použitím tunelových pecí v Čechách a na Slovensku a umožnily firmě J4 vstup také na další trhy, zpočátku východní, následně západní a dnes již možno říci celosvětové od Brazílie po Nový Zéland. Z hlediska českého exportu za exotické můžeme považovat výrobní linky v Pákistánu, Mongolsku, Ghaně, Filipínách nebo v Surinamu.
V současné době je sortiment využití tunelových pecí v industriálním pekárenství v podání firmy J4 opravdu široký. Přibyly zakázky na celé automatické linky, které umí péct pečivo ze všech koutů světa: francouzský croissant, italskou pizzu, americkou bulku na hamburger, arabský pita chléb, turecký lahmacun nebo třeba lavash. A pak také sušenky, keksy, krekry, muffiny, perníky, buchty nebo toustový chléb.
Technologie výroby daného pečiva je důležitá, od ní se odvíjí design celé linky. Základní modely jsou odladěné pro různé druhy pečiva, ale každá pec se vyrábí dle potřeb zákazníka zvlášť a na míru. Montáže a seřízení pecí probíhají přímo u zákazníka. Např. v Dánsku stojí linka na toastový chléb, která dokáže upéct 6 tun za hodinu. Pec s největší pečicí plochou přes 160 m2 je instalována ve Filadelfii v USA. J4 dokáže vyrobit aktivní pečicí tunel až 100 m dlouhý a pec vytopit až na 500 °C.
Přestože je pekařina spíše konzervativní obor, neznamená to, že by neměla své trendy. Např. v Evropě opadává zájem o kdysi tak rozšířené dopékání zmražených polotovarů, naopak roste zájem o pásové pece na pizzu nebo pita chléb, v kurzu jsou i rustikální produkty. Pro J4 to znamená neustálý vývoj a zdokonalování, mimo jiné také v pekárně Perník v Těchlovicích, jenž je dceřinou společností J4, která částečně slouží jako firemní zkušebna. Trendem je také poptávka po kompletních pekařských linkách, tedy včetně mísicích center, kynáren, chladíren nebo dělicích strojů. Používá se technologie infračerveného záření, která zkracuje dobu klasického pečení a udržuje výrobek déle čerstvý. Rostoucím segmentem jsou také linky multiline, které umožňují péct rozdílné druhy výrobků.
Mění se i efektivita a spotřeba. Moderní pece sice vypadají na první pohled stejně jako jejich předchůdci, technologicky jde ale o mnohem inteligentnější zařízení.
Kupředu pokročily izolace, podstatnou roli hraje zvláště u plynových pecí rekuperace tepla, pro optimální vytápění a nižší spotřebu jsou pásové pece osazeny řadou teplotních senzorů. Celou linku je možné také osadit řídícím počítačem, který zvládá hlídat celý proces od mísení ingrediencí až po balení upečených výrobků.