Středa

2. dubna 2025

Nyní

15.4ºC

Zítra

16.8ºC

Svátek má

Erika

V Hradci si CrossCafe mele svou už víc než 10 let

15. dubna 2024

První provozovnu v Hradci Králové otevřelo CrossCafe už v červnu 2013. Dnes už zde najdete celkem čtyři kavárny a jeden stánek. Tato ryze česká kavárenská síť staví především na kvalitní kávě a poctivých domácích dortech a koláčích, určitě si ale vyberete i z nabídky dalších produktů. Vyzkoušejte třeba čerstvé sendviče, vydatné zeleninové polévky nebo některé z hlavních jídel. Za všemi recepturami stojí kreativní šéfkuchař Luboš Martínek, který tvoří sortiment kaváren CrossCafe už od vzniku sítě před 16 lety.

Kavárny CrossCafe v Hradci najdete v budově Studijní a vědecké knihovny v těsném sousedství univerzity, v Gočárově ulici, v ulici V Kopečku a v nákupním centru Atrium. Specifickou součástí sítě je stánek, který se nachází na autobusové zastávce přímo proti magistrátu. „Ve stánku nabízíme v první řadě kávu s sebou, ale seženete tu i něco malého k zakousnutí,“ upřesňuje regionální manažer Jakub Kříž.

V CrossCafe si praží svou

Základním sortimentem všech kaváren CrossCafe je samozřejmě káva. „Na kvalitě kávy si velmi zakládáme a za posledních několik let jsme se v tomto ohledu výrazně posunuli. Pečlivě školíme naše baristy a tým našich konzultantů důsledně dohlíží na celý proces přípravy mléčných i nemléčných kávových nápojů,“ vysvětluje ředitel kaváren CrossCafe Petr Tichavský. V současné době mají v CrossCafe na mlýnku vždy vlastní signature CrossCafe Blend a jednu 100 % arabiku, kterou obměňují třikrát až čtyřikrát do roka. Od loňského roku navíc kávu praží v nově otevřené CrossCafe Pražírně. „Díky tomu jsme získali kontrolu nad kvalitou kávy od výběru zeleného zrna až po výsledný šálek, který dostává host v kavárně,“ říká spolumajitel CrossCafe Pražírny a hlavní pražič Michal Král. „Dlouhodobě chceme zákazníkům nabízet pestřejší výběr káv se zajímavými chuťovými profily v té nejlepší kondici a co nejkratší dobu po upražení,“ doplňuje Michal Král.

Poctivá kvalita a tradiční postupy

Garantem kvality je už od založení sítě šéfkuchař Luboš Martínek, který připravuje kompletní produktovou nabídku a zpracovává všechny receptury. „Záleží nám na tom, aby u nás hostům chutnalo, proto se držíme tradičních postupů a při výrobě používáme především základní suroviny, jako jsou máslo, tvaroh a smetana,“ uvádí Luboš Martínek a doplňuje: „Margarín ani jiné náhražky v našich produktech nenajdete.“

CrossCafe má vlastní výrobnu ve své domovské Plzni, kterou před pár lety od základů postavili, a investovali také do moderních technologií. Přesto stále zachovávají poměrně vysoký podíl ruční práce a ve výrobě pracuje tým profesionálních pekařů, pekařek, cukrářů a cukrářek.

Pochutnejte si za rozumnou cenu

Ve všech kavárnách CrossCafe můžete ochutnat domácí dorty a koláče, řemeslné pečivo nebo zeleninové polévky bez lepku a bez glutamátů. Za vyzkoušení stojí také hlavní jídla, která jsou většinou inspirována zahraničními kuchyněmi. „Ačkoli jsme česká firma původem z Plzně, chceme naše hosty překvapovat a seznamovat je se zajímavými recepty ze všech koutů světa,“ dodává kreativní šéfkuchař CrossCafe Luboš Martínek. Aktuálně se tak můžete podívat na skok do Indie, kam vás přenese lehce pikantní Chicken Tikka, nebo do slunné Itálie, kterou vám připomenou těstoviny se sušenými rajčaty a zapečené noky s kuřecím masem a smetanovým špenátem. Jako lehčí oběd nebo chutná svačina skvěle poslouží místní nabídka sendvičů, které se připravují denně čerstvé přímo v kavárnách. Ve stálém menu nechybí ani snídaňová a obědová menu, která pořídíte každý všední den s cenovým zvýhodněním 20 %.

Jaro a léto budou ve znamení ledových káv

Vždy se začátkem jara CrossCafe přichází s obměnou sortimentu, kterou láká k návštěvě nové i stávající zákazníky. Letos se už od 11. dubna můžete těšit zejména na novinkové ledové kávy, jejichž receptury opět vycházejí ze světových trendů, kterými se nechal šéfkuchař Luboš Martínek inspirovat při svých cestách za gastronomickým poznáním. „Ledové kávy se mezi zákazníky těší stále větší oblibě, a proto jsme se letos rozhodli naši nabídku rozšířit o několik nových položek,“ komentuje Luboš Martínek.

To ale není zdaleka všechno. Budete mít možnost osladit si život křupavým croissantem s mandlovou náplní, svěžím citronovým dortem s lehkým krémem z jogurtu a smetany a makovým cheesecakem. Na jaro a léto se vrací také oblíbený Caesar salát a nebudou chybět ani novinkové sendviče a hlavní jídla.

Odneste si kousek CrossCafe domů

Věděli jste, že řadu produktů z nabídky CrossCafe si můžete koupit také pro domácí použití? Pokud ne, je nejvyšší čas to napravit. V každé kavárně je umístěný prodejní koutek, tzv. CrossShop, kde jsou k mání výrobky vlastní provenience. V souvislosti se zahájením provozu vlastní pražírny CrossCafe významně posílilo nabídku káv, které jsou napražené jak na filtr, tak na espresso. Blendy, tedy směsi arabiky a robusty, jsou vhodné zejména pro použití v automatických kávovarech. Naopak chuťový profil některých arabik oceníte zejména při domácí přípravě filtrované kávy. V CrossShopech zakoupíte i potřebné vybavení.

Pokud jste spíš mlsouni než milovníci kávy, určitě vás zaujmou produkty značky YUZU, které se perfektně hodí na přípravu horkých i studených nápojů, do koktejlů nebo jako přísada do jídel. Doporučujeme vyzkoušet i různé varianty granoly z CrossCafe pekárny.

Příjemné posezení i místo pro studium

Kavárny CrossCafe jsou pro mnoho svých zákazníků také místem setkání s přáteli nebo obchodními partnery a jejich interiér nabízí hostům maximální komfort. Některé kavárny jsou vybavené dětskými koutky a speciálními studijními stoly se zásuvkami a lampičkami. „V každé naší kavárně se snažíme vybudovat prostředí, kde si své místo najdou jak studenti, maminky s malými dětmi, tak podnikatelé,“ popisuje atmosféru kaváren ředitel kaváren CrossCafe Petr Tichavský.

V teplých dnech můžete posedět také na zahrádkách a kávu nebo oběd si vychutnat pod slunečníkem na čerstvém vzduchu.