Vaříme s Farmou na Studánce: Jelení burger à la Soponya
1. února 2024

Nejprve si připravte cibulku. Na pánvi nechte zkaramelizovat 4 lžíce cukru krystal, vložte na měsíčky překrájené 2 červené cibule a zalijte červeným vinným octem tak, aby se zkaramelizovaný cukr rozpustil. Odvařte přebytečnou tekutinu, tím se cibulové měsíčky podusí a změknou. Když je šťáva pod cibulí vláčné konzistence, podle chuti osolte a opepřete pepřem z mlýnku a odstavte.
Ingredience:
2 ks (250 g) hamburgerové placky z jeleního masa, zmražené
2 ks žemle
majonéza
nakládané okurky
moučkový cukr
citrón
bílý pepř
olivový olej
4 lžíce cukru krystal
2 červené cibule
červený vinný ocet
rukola
hráškové klíčky
ledový salát
rajče
sůl a pepř
Následně si udělejte domácí majonézu. K tomu, aby získala pikantní chuť, která se ke zvěřině hodí, promíchejte majonézový základ s nasekanými nakládanými okurkami, moučkovým cukrem, citronovou šťávou a bílým pepřem. Pak opečte vnitřní strany obou půlí žemle do křupava, aby si žemle zachovala cennou vypečenou šťávu z masa. Potřete vnitřní stranu spodní žemle majonézou, na ni vložte list ledového salátu a dva tenké plátky rajčat. Mezitím maso rozmražené na pokojovou teplotu vložte na pánev s trochou tuku a na mírném ohni opékejte z každé strany pět minut.
Upečený jelení burger vložte na žemli, navrch přidejte velkou lžíci karamelizované fialové cibule a přiklopte horní půlkou žemle. A máte hotovo! Při servírování burgeru na talíř můžete estetický zážitek zvýraznit tím, že pod žemlí necháte vykukovat trochu rukolového salátu se špetkou čerstvých hráškových klíčků. Dobrou chuť!
Podívejte se na video, jak recept připravili známý mistr kuchař a legenda české gastronomie Jaroslav Sapík a další vyhlášený šéfkuchař Jan Pýcha při své návštěvě v Hotelu Studánka u Rychnova nad Kněžnou. |