Pondělí

31. března 2025

Nyní

8ºC

Zítra

11.3ºC

Svátek má

Kvido

Vaříme s Farmou na Studánce: Jelení plátek na smetaně s hořčicí

3. května 2024

Je dietní, je zdravá, je chutná. Zvěřina je navíc od dob minulých dnes k dostání celoročně ve výborné kvalitě, a tak zpestřit si jídelníček jedním z nejčistších mas už není žádný problém. Zvěřina nebyla a nikdy nebude obyčejné maso, takže máte-li možnost si ji v kuchyni vyzkoušet, stojí za to si k tomuto prvotřídnímu masu najít cestu. Otevřete si dveře k novým gastronomickým dobrodružstvím. Ukážeme vám, jak si můžete připravit několik specialit ze zvěřiny, kterou na trh dodává Farma Třebešov, jež zpracovává zvěřinu z Orlických hor a okolí.

Jelení stehenní plátek rozmražený na pokojovou teplotu osolíme, opepříme, pokapeme pár kapkami citrónové šťávy, posypeme nasekanými čerstvými nebo sušenými lístky tymiánu, potřeme olejem a přes noc uložíme do chladničky. Druhý den plátky masa zprudka opečeme po obou stranách na pánvi s trochou oleje dokřupava. Pokud máme rádi úpravu „medium“ (maso zůstane uvnitř růžové) vložíme ho do mírně vyhřáté trouby (max. 60 °C) a necháme je cca 30 minut dojít. Pokud máme rádi maso udušené, pak opečené plátky vložíme do pekáčku, výpek z pánve odvaříme s cca 2 dl drůbežího vývaru a tímto pak maso podlijeme a přikryté pečeme v pře- dehřáté troubě cca 30–40 minut do změknutí.

Ingredience:

2 ks (300 g) čerstvé jelení stehenní plátky, bez kosti, zmražené
čerstvé nebo sušené lístky tymiánu
citrón
sůl a pepř
2 lžíce oleje
1 menší bílá cibule
2 stroužky česneku
máslo
1 lžička hladké mouky
1 lžička kremžské hořčice
2 dl vychlazeného drůbežího vývaru
1,5 dl smetany na vaření
sůl a bílý pepř

Omáčku si připravíme tak, že na másle orestujeme najemno nasekanou 1 menší bílou cibuli a 2 stroužky česneku. Vymícháme dohladka s 1 lžičkou kremžské hořčice a 1 lžičkou hladké mouky, přilijeme 2 dl vychlazeného drůbežího vývaru a dobře provaříme, aby omáčka byla hladká. Pak zjemníme 1,5 dl smetany na vaření, dochutíme dle potřeby solí a bílým pepřem a krátce převaříme. Pokud je omáčka hustá, můžeme rozředit šťávou z pekáčku, kde jsme pekli maso. Podáváme s domácími širokými nudlemi, uvařenými „al dente“ a lehce opečenými na másle.

Podívejte se na video, jak recept připravili známý mistr kuchař a legenda české gastronomie Jaroslav Sapík a další vyhlášený šéfkuchař Jan Pýcha při své návštěvě v Hotelu Studánka u Rychnova nad Kněžnou.


www.farmatrebesov.cz


www.hotelstudanka.cz