Vaříme s Farmou na Studánce: Jelení steak s brusinkovou omáčkou
2. dubna 2024

Maso nechte rozmrazit na pokojovou teplotu. Rozpalte pánev, přidejte 2 lžíce oleje a plynový nebo elektrický tepelný zdroj pod ní nastavte na střední stupeň. Vyhoďte maso z obalu, vložte ho na pánev a opékejte z každé strany 3 minuty, dokud není pěkně propečené. Odstavte z ohně, nechte pod pokličkou 10 minut odpočinout a poté nakrájet na tenké plátky.
Tip: Do výpečku na pánvi přidejte 3 lžíce vody, přiveďte k varu, odvařte výpek, vypněte tepelný zdroj a vmíchejte 20 g studeného másla. Již nevařte a hned přelijte přes nakrájené maso.
Přípravu omáčky začněte tak, že na 1 lžíci oleje osmahněte 1 středně velkou, nadrobno nakrájenou fialovou cibulí a 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky. Přilijte 5 dl sladšího červeného vína a okořeňte v hmoždíři rozdrcenou směsí ze špetky mletého zázvoru, špetky mletého skořice, 4 kusů hřebíčku, 10 kuliček barevného pepře, 6 kuliček jalovce, 2 bobkových listů, 1 mokka lžigonových listů a lžiček . Vše svařte na polovinu objemu. Nakonec přidejte 1,5 dl brusinkového džemu a provařte. Do horké omáčky vmíchejte 50 g studeného másla nakrájeného na malé kostičky, míchejte, dokud se nerozpustí, ale již nevařte. Mezitím si můžete na další pánvičce zkaramelizovat plátky citrónu a najemno nakrájenou mrkev. Servírujte s bramborovými kroketami. Dobrou chuť!
Podívejte se na video, jak recept připravili známý mistr kuchař a legenda české gastronomie Jaroslav Sapík a další vyhlášený šéfkuchař Jan Pýcha při své návštěvě v Hotelu Studánka u Rychnova nad Kněžnou. |