Čtvrtek

19. září 2024

Nyní

15.5ºC

Zítra

21.5ºC

Svátek má

Zita

V neděli se na nádraží uskuteční pietní akt, podezřelý už je ve vazbě

5. ledna 2024

Muž, který měl ve čtvrtek v podvečer několika bodnými ranami kuchyňským nožem zavraždit v prostoru kolejiště na hlavním nádraží 14letého chlapce, je ve vazbě. Hradečtí policisté v pátek odpoledne informovali, že soudce akceptoval návrh státního zástupce, aby byl 32letý podezřelý muž stíhán vazebně. Romská komunita z Hradce Králové a Pardubic mezitím pomáhá rodině chlapce s pohřbem. V neděli od 14 hodin se na místě tragédie uskuteční pietní akt.

Otřesný čin se stal ve čtvrtek zhruba o půl šesté odpoledne. Po předchozí hádce napadl 32letý muž v kolejišti hradeckého nádraží kuchyňským nožem 14letého chlapce. Ten na místě následkům zranění podlehl. Policisté podezřelého muže zadrželi o hodinu později v jeho bydlišti. Dnes ráno ho obvinili z vraždy, za kterou mu hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Odpoledne pak na podnět státního zástupce rozhodl soudce o tom, že podezřelý muž bude stíhán ve vazbě. Po 20 hodinách od spáchání vraždy tak policisté muže předali vězeňské službě. 

Znepokojení nad hrůzným činem, při kterém přišel o život teprve 14letý chlapec, dala už včera najevo primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK). "Budu se velice důsledně zajímat o všechny podrobnosti a okolnosti, které s tímto případem souvisí. Musíme udělat vše pro to, aby se už nic podobného v Hradci neopakovalo," uvedla na facebooku. Podobně se dnes vyjádřil i senátor za Hradecko Jan Holásek (RH). Nutné je podle něj zrevidovat bezpečnostní opatření v prostoru nádraží. K větší bezpečnosti lokality podle něj přispěje co nejrychlejší realizace generální rekonstrukce hlavního nádraží a okolních prostor. "Prosím všechny občany o zdrženlivost v rychlých soudech i s ohledem na nejbližší příbuzné a kamarády oběti," uvedl.

Mezitím se v médiích i na sociálních sítích objevují stále detailnější informace o pachateli. Zpravodajský server Novinky.cz uvedl, že pachatelem má být muž, který v okolí hlavního nádraží často žebral a užíval drogy. „Byl to feťák. Říká se, že ten incident byl skrz cigaretu a marihuanu. Ale samozřejmě jsem u toho nebyla, to je, co se povídá. Toho chlapce mi je strašně líto. Znám od vidění jeho rodinu,“ cituje server ženu z Hradce Králové. Redakce hovořila i s příbuzným obviněného muže. Ten potvrdil, že má psychické problémy. „Léčil se dlouhodobě se schizofrenií. Léky, myslím, bral. Je nesvéprávný, proto měl určeného opatrovníka z magistrátu. Díky tomu bydlel na ubytovně. Ve vězení byl a tam to asi začalo. Předtím byl normální, ale zřejmě tam došlo k nějakému zneužití a od té doby měl psychické problémy,“ citují příbuzného Novinky.cz

Podle informací redakce MF DNES je podezřelý muž místní „známá firma“ s přezdívkou Orion a výrazným tetováním v obličeji. Policisté vzhledem k věku oběti více informací nezveřejnili.

Server Romea.cz informuje o tom, že romská komunita z Hradce Králové a Pardubic pomáhá rodině chlapce s pohřbem. “V Pardubicích proběhne pomoc pozůstalým v sobotu 6. ledna od 14.00 do 16.30 hodin v Romském středisku,” uvedl například Andrej Horváth na sociální síti Facebook.

Přímo na místě čtvrteční tragédie na hradeckém nádraží se uskuteční v neděli od 14 hodin pietní akt za zemřelého chlapce. “Proběhne to tam, kde se to stalo, u kolejí, kde je první nástupiště. Kdo chce, může přijít a uctít památku Filipa,” oznámil v živém vysílání na sociální síti Facebook Vojtěch Demeter z neziskové organizace Roma – spolek HK. Lidé zde také budou moct finančně přispět rodině zesnulého chlapce na pohřeb.

Tomáš Kulhánek
tomas.kulhanek@salonkyhk.cz