Sobota

27. února 2021

Nyní

Zítra

Svátek má

Vintagelover o Vánocích sází na vlastní výzdobu, chutné pokrmy a sváteční atmosféru

24. 12. 2020

Vintagelover o Vánocích sází na vlastní výzdobu, chutné pokrmy a sváteční atmosféru 11 snímků
Nejkrásnější svátky v roce Vánoce klepou na příslovečné dveře. K nim neodmyslitelně patří domácí výzdoba, tradiční i méně tradiční pochutiny. Královéhradecká rodačka Monika Chmelařová, známá blogerka Vintagelover.cz, v tomto směru každoročně neponechává nic náhodě, neb jí je vánoční atmosféra se vším všudy velmi blízká.

Ani letos tomu není jinak a Monika se už s předstihem pustila do tvorby pozoruhodných vánočních věnců, tvořila sváteční hvězdy, ozdobné papírové koule, které se staly součástí krásného vánočního stromku, pod nímž nesmějí chybět vkusně a stylově zabalené dárky. Její domácnost zároveň provonělo cukroví, vánočka a další pamlsky.

A co pro blogerku Vánoce představují především? „Jsou pro mě důležité hlavně proto, že se setkám s rodinou, přáteli, pro mě jsou hlavně o tom setkávání,“ prozradila Monika, která ráda při té příležitosti obdaruje své blízké okolo sebe. „Mohou to být drobnosti, ale vždycky se snažím, abych dárek sama vytvořila. Udělat lidem radost je pro mě nejdůležitější. Jsem prostě vánoční člověk,“ řekla.

Protože je Monika velmi kreativní a proslulá svými květinovými workshopy, které za velkého zájmu pořádá ve svém ateliéru, nesmí u ní doma chybět vlastnoruční výzdoba. Jak Salonkám prozradila, přípravu na vánoční svátky zahajuje už v listopadu, kdy vytváří originální věnce. „Vždycky se snažím vytvořit nový, něčím originální věnec podle vlastní fantazie a z přírodních materiálů,“ nastínila.

Kromě toho si dává záležet na výzdobě svého domu. „Vyrábím také papírové hvězdy, které umísťuji do oken. Vánoční stromeček zdobím vlastními ozdobami už v polovině prosince, abych si ho užila,“ prozradila Monika s tím, že k Vánocům neodmyslitelně patří i dobré jídlo.

„Nemůže chybět bramborový salát s rybou, letos to budou pstruzi, cukroví. U nás je už několik let taková tradice, že připravím sýrovou roládu, paštiky a také jsem udělala burákové máslo,“ dodala blogerka Vintagelover, která speciálně Salonkám ochotně poskytla nejen výrobní postup vánočního věnce, ale také recept na znamenitou sýrovou roládu.

VÁNOČNÍ VĚNEC

  • Smrkové větvičky
  • Vázací drátek
  • Slaměný korpus
  • Šišky

Na korpus vrstvíme smrkové větvičky a šišky, které omotáváme vázacím drátkem. Přiděláme mašle a věnec může zdobit dveře, nebo ho pověsíme na stěnu v místnosti.

SÝROVÁ ROLÁDA

Eidam, pomazánkové máslo, okurky, šunka, majolka, hořčice, trochu soli.



Rozmícháme veškeré suroviny patřící do pomazánky (náplně). To znamená pomazánkové máslo, najemno nakrájené okurky, lžíci hořčice, lžíci majonézy. Kdo chce, může trošku přisolit, ale myslím, že to není nutné. Tvrdý sýr eidam rozehřejte ve vodní lázni. Až je dostatečně měkký, položte ho na mokrý vál a mokrým válečkem rozválejte na obdélníkový plát silný asi 3 až 4 milimetry.  Sýr pokryjeme plátky šunky a rozetřeme pomazánku. Poté sýrový plát svineme pevně do rolády, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme v lednici ztuhnout nejlépe do druhého dne.

Hynek Šnajdar
hynek@salonkyhk.cz
Foto: Vinatagelover.cz