Čtvrtek

29. července 2021

Nyní

16°

Zítra

22°

Svátek má

Za kilo másla dal zákazník v roce 1920 tehdejších 60 korun

24. 12. 2020

page.Name
Dva roky po první světové válce a vzniku Československa to nebyla v zemi žádná selanka. Mzdy byly poměrně nízké, nezaměstnanost vysoká, panovala bída a řada lidí si nemohla dovolit v období Vánoc žádné velké dárky.

„Nejcitelněji se projevovala bída v nesouladu prudkého růstu cen na jedné straně a pomalejšího růstu mezd na straně druhé. Vzhledem k nedostatečným oficiálním přídělům se rozrůstala do děsivých poměrů lichva, tak zvané kěťasení,“ uvádí Zdeněk Kárník autor prvního dílu své knihy České země v éře první republiky (1918 – 1938).

Tento trend se samozřejmě projevoval i v Hradci Králové, kde často základní potraviny dosahovaly výše, která představovala pro nemajetné skupiny obyvatel problém. Součástí předvánočního a vánočního období ve městě byly tradiční týdenní trhy, které nabízely obvyklé potraviny včetně masa či zeleniny.

A jaké byly tehdy ceny potravin? Například jeden kilogram másla na týdenním trhu 24. prosince 1920 přišel na 58 až 60 korun. Jedno vejce si našinec mohl pořídit za 2 koruny a nejdražší položkou bylo maso. Kilogram vepřového přišel na 30 až 32 korun, stejná váha uzeného pak na 36 až 40 a kilo sádla na 40 korun. Ceny potravin uvádíme v přiloženém ceníku, který nám poskytl Státní okresní archiv v Hradci Králové.

Hynek Šnajdar
hynek@salonkyhk.cz