Pondělí

23. května 2022

Nyní

19°

Zítra

22°

Svátek má

Host by měl odcházet s pocitem, že zážitek byl lepší, než očekával

17. 2. 2022 Komerční sdělení

page.Name
Za měsíc to budou dva roky, co jste v Hradci Králové mohli začít objevovat kousek Itálie. Kde že je to místo? Ve druhém patře obchodního centra Aupark. Tam se totiž rozkládá rodinná italská restaurace Panoramico – pizza, pasta, grill, kterou si otevřeli manželé Tomáš a Jiřina Přibylovi. „Byl to vždycky náš sen a ve chvíli, kdy se naskytla příležitost, jsme si ho splnili,“ líčí majitelé podniku. Hosty chtějí rozmazlovat nejen poctivou a autentickou italskou kuchyní, moderně prezentovanou a které nelze odolat, ale také příjemným prostředím s fascinujícím večerním výhledem na Gočárovu třídu.

Je pravda, že pro rozjetí byznysu v gastronomii si manželé, kteří se po letech strávených ve velkých korporátních firmách rozhodli zrealizovat v něčem vlastním, nemohli vybrat horší dobu. Uplynul jen týden od otevření restaurace v březnu 2020 a museli ji zavřít kvůli covidovým opatřením. „Obecně se říká, že když otevřete restauraci, trvá to dva roky, než si všechno sedne a lidé si na
ni zvyknou. My už tady sice dva roky jsme, ale stále jsme v podstatě na začátku,“ poukazuje Tomáš Přibyl na záludnost dnešní doby.

S nepříznivou situací v jednom z pandemií nejpostiženějších oborů si ale poradili. Museli. Nic jiného jim ani nezbývalo. A zvládli to! „Soustředili jsme se na rozvoz jídel i výdejní okénko a dnes už můžu říct, že to máme úspěšně za sebou,“ ohlíží se za turbulentním vstupem na hradeckou gastro scénu. Právě rozvozová služba vytvořila Panoramicu zajímavý okruh zákazníků, kteří restauraci podrželi v té nejhorší době, a ta na oplátku tento způsob, jak dostat jídlo k zákazníkovi, nechává ve své nabídce i nyní. I když už objem rozvozu není takový jako v lockdownu.

Chcete-li se ale opravdu naladit na italskou vlnu, příjemně si posedět, ochutnat kvalitní jídlo a zapít jej neméně kvalitním vínem, musíte Panoramico navštívit osobně a nejlépe v klidu večer. „Každý člověk přichází do restaurace s nějakým očekáváním a za nás by z ní měl vždycky odejít s lepším pocitem, než sám čekal,“ razí Přibylovi takové svoje motto. „Možná zní jednoduše, ale je za ním
obrovský kus práce a hlavně je zavazující udržet ho dlouhodobě,“ zdůrazňují manželé.

Podle nich nelze vypíchnout jen jednu věc (myšleno jídlo), ale je tu celý soubor věcí, kde roli hraje vstřícná obsluha, hezké prostředí i celková atmosféra podniku. Je to tak, že hosté by si z restaurace měli odnést komplexní zážitek, kvůli němuž se do ní budou rádi vracet. „Samozřejmě jídlo hraje hlavní roli, a proto pečlivě hlídáme kvalitu surovin, aby všechno, co se objeví na talíři, bylo stoprocentní,“ doplňuje Tomáš Přibyl. Právě italská kuchyně mu je tím velmi sympatická, že je postavená na originálních a kvalitních surovinách a relativní jednoduchosti. Spoustu věcí dováží přímo z Itálie a většinu dodavatelů znají osobně.

Se ženou mají provoz podniku rozdělený tak, že on má na starosti kuchyňskou část, jídelní lístek a nákup zboží. Zatímco manželku baví práce s lidmi, takže se věnuje týmu servisu a baru. Jejich společná parta čítá šestnáct zaměstnanců na hlavní pracovní poměr a brigádníky, kteří posilují tým v časech, kdy je v restauraci větší frekvence hostů. „To, že s námi naši lidé zůstali i přes covidovou
dobu, je pro nás velmi důležité a my jim za to děkujeme,“ cení si oba přístupu svých zaměstnanců.

Co se týká kuchyňského řemesla, už řadu let spolupracuje se šéfkuchařem Markem Rauvolfem, který je jeho externí odborný konzultant. Vařil ve vyhlášených restauracích a má zkušenosti ze zahraničí. Přímo v kuchyňském království Panoramica má Tomáš Přibyl nejbližší parťáky ve svých šéfech jednotlivých směn Danovi a Vláďovi. „Nikdy se snad neshodneme, ale v tom je právě asi to kouzlo. Někdo do toho dává víc kreativity, někdo víc zkušeností. To poslední slovo můžu mít ale naštěstí já,“ usmívá se a dodává, že jde o jakési kreativní tvůrčí procesy, jejichž výsledky stojí za to.

Jídelní lístek mění vždy dvakrát do roka, podle letní a zimní sezony. Kromě toho se však restaurace snaží večerní menu zpestřit různými zajímavými akcemi, kdy připraví výběr čtyř až pěti italských jídel odpovídajících danému období. Ochutnat tak třeba můžete pokrmy z menu dýňového, chřestového, zvěřinového, dělají se různá masa, steaky nebo v létě přicházejí na řadu provoněné lahůdky
z grilu. Nechybějí ani obědová meníčka. Aby ale lidé nemuseli jíst každý den špagety nebo lasagne, naservírují vám i v italské restauraci českou klasiku a minutky. „Snažíme se to vytvořit co nejpestřejší, aby si každý vybral,“ doplňuje Tomáš Přibyl.

Ale víte, na čem si budou ujíždět vaše chuťové buňky pouze v Panoramicu a nikde jinde? Odpověď je pinsa, starší sestra pizzy. „Pizzu u nás děláme samozřejmě taky, v tradiční italské peci, má svoji úroveň, ale navíc tady máme pinsu, což je varianta římské pizzy,“ poukazuje na alternativu za klasiku. Pinsa v Čechách není moc rozšířená. Rozdíl je v těstě, které se vytvoří z kombinace směsi pšeničné, rýžové a sojové mouky. Pojme dost vody, dlouho kyne a těsto je hodně nadýchané. „Díky tomu je pinsa na povrchu křupavá a uvnitř vláčná. Je lehčeji stravitelná a zdravější,“ popisuje Tomáš Přibyl. Lidé na ni ještě nejsou zvyklí, ale ochutnávají a každý měsíc se jí prodá víc.

Takovéto zajímavé a nové věci přímo z Apeninského poloostrova, jako je například pinsa, plánují v Panoramicu přinášet i do budoucna, aby Hradečákům obohatili gurmánskou scénu. Ti už si zvykají do restaurace chodit, ačkoliv občas se diví, že tak krásný podnik se nachází v obchoďáku. „Já jsem se na prostor dlouho díval už od otevření Auparku. Byl prázdný, nevyužitý, takové smutné
místo a přitom tak krásné. Dlouho jsme pak vyjednávali o podmínkách, ale myslím, že koncept dává smysl a je oboustranně výhodný,“ nevidí Tomáš Přibyl překážku v umístění a naopak symbiózu s obchodním centrem vítá.

Restaurace je otevřena každý den od 10 do 21 hodin, v pátek a sobotu o hodinu déle. „Veškerou naši energii věnujeme tomu, abychom nyní doladili detaily a ve všem fungovali na sto procent, protože restauraci chceme mít takovou, do jaké bychom sami rádi chodili,“ říkají na závěr manželé Tomáš a Jiřina Přibylovi, kteří by rádi dopřáli možnost využít si kousek Itálie v Hradci.

www.panoramico.cz