Středa

21. srpna 2024

Nyní

22.3ºC

Zítra

22.4ºC

Svátek má

Johana

Hradecký student se umístil na skvělé čtvrté pozici v žebříčku Středoškolák roku

26. června 2024

V celorepublikové soutěži Středoškolák roku zahrnující mimoškolní aktivity dosáhl velkého úspěchu Tomáš Čermák, student třetího ročníku Biskupského gymnázia v Hradci Králové. Z obrovského množství přihlášek komise vybrala 100 nejaktivnějších středoškoláků a mezi nimi hradecký student obsadil TOP4, tedy čtvrtou pozici a zároveň se stal nejvýše umístěným studentem z Královéhradeckého kraje.

Odborná komise v tomto klání oceňuje mladé tvůrce, kteří již na střední škole tvoří hodnoty pro společnost a mají dopad na obor, v němž pracují a jsou v něm úspěšní. Tomáš vyvinul zařízení, které dokáže dezinfikovat citlivé materiály či odstranit léky a psychoaktivní látky z odpadní vody, za což obdržel Cenu Učené společnosti České republiky. Při výzkumu ho poskytuje například Ústav fyziky plazmatu a MUNI. Díky tomu bylo nedávno pozvání na mezinárodní setkání Physics at Nanoscale.

„Soutěž Středoškolák roku tvořící komunitu, jehož součástí jsou úžasní talentovaní lidé, kteří již v takto mladém věku mají srovnané hodnoty, pracují ve svém oboru a jsou v něm úspěšní, ať už je to výzkum, umění, podnikání či sociální práce, nebo kombinace všeho . Je to komunita, kde si poprvé v životě nepřipadám jako „divnočlověk“,“ řekl Tomáš, který nám v souvislosti se svým vědeckým talentem a nepochybnými úspěchy poskytl rozhovor, který si lze již brzy přečíst v červencovém vydání magazínu Salonky.

Hradecký student nyní ve Fyzikálním ústavu Akademie věd České republiky absolvuje stáž Magnetické skyrmiony pro neuromorfní počítání. V rámci Ceny vévody z Edinburghu uspořádal výzkumnou expedici zkoumající využití amatérské radiační analýzy, vyhovující na návrh systému implementace zelených řas do energetiky, vyhrál Energetickou olympiádu a ocenil její největší energetické firmy.

Složil zkoušky AP Fyzika 1, AP Fyzika 2, AP Počet BC a AP Makroekonomie. Se svým výsledkem AP Macroeconomics se stal celosvětově jedním z 35 studentů, kteří tuto zkoušku dokončili perfektně a získali ocenění Perfect Score a AP Scholar 2023. Spustil rovněž web Výpisky.com, kde poskytuje své materiály z individuálního studia. Ve spolku ProPedagog a firmě MARKOPA se věnuje vzdělávání pedagogů a překládá z angličtiny či španělštiny.

Hynek Šnajdar
hynek@salonkyhk.cz
Foto: archiv Tomáše Čermáka