Neděle

22. září 2024

Nyní

20.3ºC

Zítra

21.4ºC

Svátek má

Darina

Radnice chce do roka prodat fotbalový klub, pro prodej už vybrala poradce

17. ledna 2024

Hradecká radnice vybrala poradce pro prodej akcií městského prvoligového fotbalového klubu a pro výběr provozovatele nového stadionu. Stát se jím má sdružení právnické firmy Havel & Partners a České spořitelny. Výběr už v úterý projednala rada města, definitivně jej musí příští týden schválit městští zastupitelé. Podle hradecké primátorky Pavlíny Springerové by chtělo město dotáhnout prodej akcií během jednoho roku.

Do výběrového řízení na poradce se přihlásila tři sdružení. Primátorka míní, že by celý proces výběru strategického partnera pro klub mohl trvat přibližně jeden rok. "Na jaře bychom měli začít aktivně oslovovat či hledat ve spolupráci s poradcem partnery klubu," řekla. Cena za služby poradce by se mohla vyšplhat až k pěti milionům korun. Jisté je, že prvním úkolem poradce za půl milionu korun by mělo být zpracování analýzy možných obchodních modelů provozu stadionu.

„Jedná se o cenovou nabídku, kterou ale město nemusí kompletně využít. Určitě si necháme zpracovat analýzu možných obchodních modelů provozu stadionu, ze které pro nás vyplyne další postup. Také budeme dodavateli hradit finance za zprostředkování příležitosti prodat akcie fotbalového klubu, konečná výše odměny za tuto část zakázky bude závislá na tom, za jak dlouho se vybranému partnerovi podaří příležitost pro prodej akcií městu obstarat. Ostatní cenové položky budou záviset na výsledku analýzy,“ uvedla primátorka. 

Jakou část akcií město prodá, bude jasné až podle jednání v nejbližších měsících. Město chce ale podle primátorky vytvořit pojistky proti tomu, aby fotbalový klub nemohl ztratit licenci nebo se odstěhovat z města. Stadion má zůstat v majetku města. Zda bude nový většinový vlastník zároveň i provozovatelem arény, bude jasné také až po dalších jednáních. Zatím je provozovatelem loni v srpnu otevřeného stadionu, který město přišel na 650 milionů korun bez DPH, fotbalový klub. Samotný prodej klubu by radnice mohla stihnout ještě v letošním roce. Primátorka však nevyloučila, že by se celý proces mohl protáhnout i do roku 2025. Konečné slovo v otázce prodeje budou mít hradečtí zastupitelé. 

Hradec Králové není jediným klubem, kterého se v poslední době týkají změny vlastníka. V prosinci miliardář Pavel Tykač podepsal smlouvu o koupi pražské Slavie s čínskou společností CITIC Group. Novým většinovým majitelem Liberce by měl být podnikatel Ondřej Kania. Od loňského června má nového majitele Viktoria Plzeň, stala se jím rakousko-švýcarská podnikatelská skupina FCVP GmbH. Podle médií je ve hře také prodej klubů z Českých Budějovic, Teplic nebo Mladé Boleslavi.

Hradec se o prodej klubu pokoušel už v roce 2017. O majetkový vstup se tehdy ucházeli bývalý reprezentant Ivo Ulich a na něj napojená skupina tří podnikatelů, dále investiční skupina kolem italského podnikatele Alessandra Barilliho a hradecká společnost Koncedo. Nejdál se dostala jednání s Ulichovou skupinou. Zastupitelé ale Ulichův vstup do klubu nakonec v červnu 2017 odmítli. Podnikateli navržená smlouva byla podle nich pro město nevýhodná. 

O prodeji hovořilo i minulé vedení města v čele s primátorem Alexandrem Hrabálkem (ODS). V roce 2022 si radnice nechala u znalecké firmy klub ocenit, aby mohla vypsat soutěž na prodej klubu a nalezení strategického partnera. To se ale do komunálních voleb na podzim 2022 nestihlo. Znalci cenu klubu určili ke konci roku 2021, a to na částku 25,2 milionu korun. Podle současné primátorky Pavlíny Springerové eviduje zájemce o klub radnice i v současnosti. 

(kul, čtk)
tomas.kulhanek@salonkyhk.cz
Foto: FCHK